Американската компания Microsoft е внесла интересна молба за патент - устройство с гъвкав екран, което може да се сгъва в двете посоки, съобщи Digital Trends.

Сгъваемите смартфони и таблети на пазара до момента се сгъват или навътре - Fold серията на Samsung, лаптопите на Lenovo, или навън - сгъваемите смартфони на Huawei. Особено при смартфоните, това налага наличието на втори екран.

Последният Samsung Galaxy Fold например има гъвкав екран от вътрешната си страна, т.е. се сгъва като книга, а в едната половина на другата страна на корпуса е налице стандартен пълноразмерен смартфон дисплей. Това обаче означава, че към цената на устройството трябва да се добави още един панел, който е сред най-скъпите части.

Двата различни подхода за сгъваеми дисплеи - на Huawei и Samsung,

Сгъваемият Huawei Xs пък оставя екрана навън - но така по-крехкият гъвкав дисплей е под постоянен риск от счупване.

Вместо който и да е от тези варианти, Microsoft предлагат дисплей с панти, които могат да ротират на 360 градуса. Това означава мигновено да минаваме от таблет към смартфон, или от много голям таблет към по-малък. Също така батерията се натоварва по-малко от решенията на Samsung, защото не трябва да зарежда два дисплея.

Microsoft представи устройство с 360-градусови панти преди 2 години - Surface Duo - но то бе определено разочароващо. Първо, вместо гъвкав дисплей, този таблет имаше два екрана, с ясно разделение между тях. В добавка батерията и софтуерът не бяха впечатляващи, а хардуерът - старичък за устройство за над 1000 долара.

 

Дизайнът им може да реши и проблемът с видимата сгъвка на гъвкавите дисплеи - той включва по-широко пространство около пантите, така че екранът да може да се сгъне плавно, а не плоско.

Разбира се, като всеки патент, от получаването му до реалното устройство могат да минат години.