Както лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предлагаше във вторник разговори с всички партии в парламента, контактни групи с президенти и бивши министри, само и само да има правителство, така и в петък новоизбраният му депутат Делян Добрев отсече:

"По-скоро бих си отрязъл ръката, отколкото да подкрепя кабинет на "Продължаваме промяната".

Добрев бе гост в предаването "Панорама" по БНТ, където участваше и съпредседателят на ПП Асен Василев. Двамата най-сетне се озоваха физически на едно място, след като по време на предизборната кампания бившият енергиен министър на Борисов канеше Василев и другия съпредседател на ПП Кирил Петков на дебати по газовата тема, а те не се отзоваваха с аргумента, че ще дебатират само с лидера Борисов. Призивите на Добрев бяха неизменно гарнирани с разпечатки от фактури на "Булгаргаз" за сметки за газ - за да онагледи, че според него пак сме купуваме скъпо и то отново от Русия. И в "Панорама" не направи изключение, донесе фактури.

Малко по-рано през деня от ПП обявиха, че няма да влязат в разговорите, предложени от Борисов, а ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" - партиите, свалили кабинета "Петков" (заедно с "Има такъв народ") могат спокойно да направят правителство и то да се радва на солидно мнозинство. Така още в началото на предаването вечерта Добрев обяви "лично мнение" - ГЕРБ изобщо не трябва да  преговаря с "Продължаваме промяната".

На последващ въпрос - дали партията му няма да подкрепи ПП, ако вторият мандат стигне до нея, Добрев пак обяви "лично мнение":

"По-скоро бих си отрязъл ръката, отколкото да подкрея кабинет на ПП! Не искам да имам нищо общо! "Промяната" и "Възраждане" са в коалиция за нови избори!".

Двамата влязоха в диалог - за парите на държавата и цените на газа. Завършил със закана за съд (Петков вече съди Борисов по повода - за твърдения за комисионни, офшорки и пр., б.р.). Който се разви накратко така:

- Стотици милиони евро откраднахте! Стотици милиони евро!

- Кажете че съм ги откраднал, за да ви осъдя. Кажете че съм ги откраднал, за да ви осъдя.

- Съдете ме, ако искате - изрази готовност Добрев и от газа, темата скочи в дълговете, като Добрев нападна Василев защо кабинетът му не е изтеглил дълг през януари-февруари, а оставил служебния кабинет да го тегли при лихва не е 2%, а 5.

- Започна войната в Украйна и всички дългови пазари затвориха... - отвърна бившият вицпремиер и финансов министър.

- Една цяла магистрала загубиха хората. Лично заради вас, лично заради вас, г-н Василев! - последва.

После двамата поспориха коя държава в Източна Европа е теглила дълг насред война. А на финала Добрев връчи на Василев донесените фактури на "Булгаргаз".

"Ето, тези ще ги занеса в прокуратурата", обяви Василев.

"Аз съм ги дал вече", контрира Добрев.