Сегашният генерален директор на БНТ Емил Кошлуков, чийто мандат изтича през юли, е решил да се кандидатира отново.

Това потвърди Кошлуков пред Клуб Z.

Преди няколко седмици Съветът за електронни медии (СЕМ) отвори процедурата по избора, като крайният срок за подаване на документите е утре. Засега, по стара традиция, няма внесени документи на кандидатите - това обикновено се случва малко преди изтичането на крайния срок.

Мандатът на Кошлуков изтича на 5 юли. Неофициално като кандидати за поста се спрягат от поне месец имената на Камен Воденичаров и Крум Савов (като подкрепени от "Има такъв народ"), Асен Григоров (от "Продължаваме промяната") и Венелин Петков ("Демократична България"). Самият Кошлуков казва, че има подкрепата на колегите си в обществената телевизия. Пред "24 часа" Воденичаров е посочил, че е имал готовност да участва, но се е отказал.

Макар медийният регулатор да е този, който трябва да вземе решението на база проведения конкурс и това да няма общо с политическа подкрепа, пак по неписано правило именно това се случва.

Съставът на СЕМ бе наскоро опреснен. Така сега в него са Соня Момчилова и Габриела Наплатанова (от квотата на президента - Румен Радев в случая). Парламентът пък прати Симона Велева (номинация на ПП) и Пролет Велкова (ДБ). Петият член на СЕМ е Галина Георгиева - пратена там от парламента в мандата на ГЕРБ-"Обединени патриоти". 

Решението кой да бъде генерален директор се взима с обикновено мнозинство. Или с поне 3 от 5-те гласа. 

Както Клуб Z писа, в момента е в ход работата по изменения в Закона за радиото и телевизията, като те предвиждат увеличаване на състава на регулатора с още двама членове. Така се предполагаше, че и "Има такъв народ" и БСП ще могат да номинират свои представители и коалицията да издигне обща кандидатура за мястото на Кошлуков. Но, по информация на Клуб Z, въпросните две квоти, описани в сегашния вариант на проекта, няма да са политически, а на неправителствения сектор.

Предвиждаше се проектът да "мине" през пленарна зала преди финализирането на процедурата по избора на генерален директор на обществената телевизия, за да избере 7-членният състав на СЕМ. Вероятно обаче времето за това няма да стигне. Така на практика, ако ще има "договорка" за новия генерален директор, то тя трябва да мине през "договорка" и с президента - заради неговите две представителки в регулатора.

Иначе, от управляващата коалиция и особено ИТН, отдавна са вдигнали мерника на Кошлуков, като водената от Тошко Йорданов, зам.-председател на партията, парламентарна комисия по култура и медии, дори изиска документите по назначаването на Кошлуков преди три години - заради спора около стажа му в партийната телевизия "Алфа". Целта - да се намери основание за предсрочното прекратяване на мандата му.