Русия започна днес масирана въздушна атака в цяла Украйна, обстрелвайки центъра на столицата Киев, докато жителите ѝ отиваха на работа и най-малко още пет големи града. По данни на "Укринформ" ранените в украинската столица са поне 30. Има и загинали, но броят им още се уточнява. 

Офанзивата е очевиден отговор на взривяването на Кримския мост завчера, което президентът на Русия Владимир Путин приписа на украинските тайни служби и определи като терористичен акт срещу руска гражданска инфраструктура. Украинският президент Володимир Зеленски отговори, че държавата международен терорист е Русия, която вече почти осем месеца убива цивилно население и разрушава гражданска инфраструктура в страната му. Днес Зеленски написа в "Телеграм": 

"229-ят ден на пълномащабната война. На 229-я ден те се опитват да ни унищожат и да ни изтрият от лицето на земята. Напълно. Да унищожат нашите хора, които спят в домовете си в Запорожие. Да убият хора, тръгнали на работа в Днипро и в Киев. Въздушната тревога не спира в цяла Украйна. Падат ракети. За съжаление има убити и ранени. Моля ви, не напускайте скривалищата. Грижете се за себе си и за любимите си хора. Да се държим и да бъдем силни".
 

По-късно днес Путин потвърди нанасянето на масирани въздушни удари по цели от отбраната, инфраструктурата и енергетиката на Украйна и подчерта, че те са отговор на украинският "тероризъм". Освен за взрива на Кримския мост той обвини Киев за саботажи срещу газопровода "Турски поток" и АЕЦ Курск в пограничната с Украйна Курска област.

По-късно днес украинският Генерален щаб съобщи, че до 14 часа българско време Русия е изстреляла по Украйна 84 крилати ракети, 24 безпилотни летателни арапата, от които 13 ирански дронове "камикадзе" "Шахед-136". Украйна е свалила 56 от тези цели, се казва в информацията. Свалени са 43 крилати ракети, 13 безпилотника, 10 от които са от типа "камикадзе". 

Очевидец, с който Клуб Z се свърза по телефона, разказа, че киевчани тичат към скривалищата в метрото. Според друг очевидец, с когото разговаряхме, от Беларус към Киев лети "облак от дронове". Русия купува ирански дронове "камикадзе" "Шахед-136". За разлика от другите безпилотни летателни апарати те не служат за разузнаване или за обстрел на цели от въздуха, а носят бойна глава и сами се взривяват, когато достигнат целта. 

В украинската стоилица бяха заснети горящи коли по бул. "Тарас Шевченко" - край едноименния университет.

Ракетите са паднали по време на час пик.

Според очевидци една от тях е попаднала в детска площадка в парка "Тарас Шевченко" в Киев. А друга порази "стъкления мост" в центъра на Киев, който все пак не е бил срутен.

Кметът на Киев Витали Кличко каза в интервю, че са повредени или унищожени 60 сгради в столицата и че всички ученици са минали на дистанционно обучение. Той не коментира броя на жервите. Според "Укринформ" те са най-малко пет, отчетени в средата на деня.

Руска ракета е поразила и сградата, в която се помещава посолството на Германия в Киев. Ударът е изцяло символичен - Берлин изтегли служителите си още през февруари.

Междувременно Зеленски съобщи в Туитър, че е разговарял с германския канцлер Олаф Шолц и се е уговорил с него за свикване на спешно заседание на Г-7, за да бъде усилен международният натиск върху Русия и за възстановяване на украинската инфраструктура.

Това е първата атака срещу украинската столица от 26 юни насам, съобщи украинският информационен сайт НВ. Вероятно това е само сигнал какво може да очакваме от назначения в събота командир на руската армия в Украйна Сергей Суровикин. Той си спечели славата на главорез заради убийството на руски продемократични протестиращи в началото на 90-те и заради безразборния обстрел срещу селища на опозиционери на Асад в Сирия.

Според шефа на московския отдел на "Файненшъл таймс" Макс Седън "ястребите" в Русия, които подкрепят избора на Суровикин, отдавна настояват руските власти да атакуват центровете за вземане на решения на Украйна. Журналистът посочва, че седалището на Службата за безопасност на Украйна се намира само на километър от поразените цели в центъра на Киев.

Агенция "Укринформ" съобщи и за взривове тази сутрин в големите украински градове Лвов, Одеса, Житомир, Днипро, Хмелницки и Полтава. А ударите по Киев продължиха и днес сутринта.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че атаката няма да промени хода на войната.

"Ракетите на терористите няма никога да унищожат мъжеството ни, даже когато попадат в сърцето на  нашата столица", написа той в Туитър. "Те също няма да разколебаят решимостта на нашите съюзници. Единственото, което те безвъзвратно разрушават е бъдещето на Русия, бъдеще на отхвърлена в целия свят терористична държава изгнаница". 

Пореден руски обстрел над Запорожие - поне един загинал и петима ранени

Поне един загина и петима бяха ранени след руски обстрел миналата вечер на многоетажна жилищна сграда в центъра на Запорожие. Това съобщи в "Телеграм" Анатолий Куртев, секретар на местния Общински съвет.

Сред ранените има и дете, което е с порезни рани от счупено стъкло.

Издирвателно-спасителните операции продължават. 

В първите часове на 9 октомври Русия подложи града на бомбардировка, при която загинаха 17, а близо 40 бяха ранени.