"Тук става въпрос за директна атака на тероризма срещу западни журналисти и то в сърцето на една от европейските столици – Париж".

Това заяви пред бТВ арабистът проф. Владимир Чуков по повод нападението срещу френското сатирично издание „Шарли Ебдо”, при което загинаха най-малко 12 души. Според очевидци нападателите викали "Аллах е велик" и "Пророкът бе отмъстен".

„Сатирата е много специфичен жанр. Обществото е това, което определя социалните недъзи. В нашите карикатури мишените са политиците, в „Шарл иЕбдо” 50% от целите са свързани с религията”, каза още експертът.

Според професора в случая можем да говорим за наслагването на две проблемни ситуации. Едната е сходна с тази след публикуването на карикатури на пророка Мохамед в Дания през 2006 г.

„В същия момент има хора, които са много добре тренирани, имат военен опит”, посочи Чуков.

Той подчерта, че „начинът, по който са избягали, говори за брилянтен план”, приведен в действие от хора с опит от Сирия, Ирак или другаде „по полетата на световния джихад”. Арабистът посочи, че нападателите са постигнали възможно най-голям отзвук от действията си.

Попитан защо именно в Париж е извършен атентатът, Чуков посочи, че сред огромния контингент от европейски джихадисти, френските граждани са на челна позиция (около 1000 души), а в същото време родината им е изключително ангажирана в международната коалиция, която се бори с „Ислямска държава”.

Арабистът посочи, че огромна част от бойците на групировката са от Западна Европа и Западните Балкани. В същото време, България е една от четирите „фронтови” държави (заедно с Италия, Кипър и Гърция), през които жители на опустошените от „Ислямска държава” страни се опитват да стигнат основно до Германия и Швеция, но и освен това екстремисти се придвижват от и до бойните полета.

Според експерта имало риск за националната сигурност на страната.