19 души са загинали, а 105 са ранени след вчерашния масиран обстрел, на който Русия подложи Украйна.

Това обяви украинската Държавната служба за извънредни ситуации (ДСНС).

"Вчера в резултат на обстрел бяха поразени обекти на критичната и гражданска инфраструктура в 12 области и град Киев, където избухнаха повече от 30 пожара, които бяха потушени от силите на ДСНС.

Без ток остават 301 населени места в Киевска, Лвовска, Сумска, Тернополска и Хмелницка области. Според енергийни експерти електрозахранването е възстановено в 3571 населени места в Полтавска, Сумска, Тернополска, Лвовска, Киевска и Хмелницка област.

Над 1000 души и около 120 единици техника на спешната помощ участваха в гасенето на пожари и аварийно-спасителни операции".

В Киев въвеждат почасово прекъсване на електрозахранването

От 11 октомври в Киев въвеждат график на почасово прекъсване на електрозахранването по райони. Това съобщиха от пресслужбата на ДТЕК.

Компанията заяви, че поради повреда на съоръженията на енергийната инфраструктура в Киев и Киевска област се е образувал известен недостиг на енергиен капацитет.

Прекъсванията се очаква да продължават не повече от четири часа. За целта ще бъдат изготвени алтернативни графици за захранване.

ДТЕК каза, че от 11 октомври компанията ще публикува тези графици ежедневно предварително на уебсайта с адреси и времена за спиране.

Компанията призова клиентите да не включват мощни електроуреди (перални, бойлери, климатици, ел. кана и др.) във вечерния пик на потреблението от 17:00 до 22:00 часа. При необходимост те са помолени да ги включват през нощта, когато потреблението спада значително.

Нов ракетен обстрел в Запорожие - има 1 загинал

През нощта на 11 октомври руските войски за трета поредна вечер бомбардираха Запорожие с 12 ракети С-300. Това стана ясно от съобщение в "Телеграм" на ръководителя на регионалното военно управление Александър Старух.

Две ракети ударили автокъща, има загинал. В резултат на обстрела е избухнал пожар, който е потушен.

"Други ракети удариха учебното заведение. Пострадаха училището и амбулаторията. Всеки от нас тази сутрин вярва в едно - ще устоим и ще победим!", написа той.

Губернаторът на Виницката област Сергей Борзов обяви на профила си в сутринта на 11 октомври, че два дрона камикадзе са атакуви местната Ладижинска ТЕЦ.

Борзов увери, че службите работят и призова да се спазват мерките за безопасност по време на въздушна тревога.