Президентът Владимир Путин става заложник на "ястребите" в руската политика и медии, пише днес Асошиейтед прес. 

Агенцията отбелязва, че военолюбците са във възторг от вчерашния масиран ракетен обстрел на Украйна и настояват за още удари.

Някои анализатори отбелязват, че Путин става заложник на възгледите на собствените си поддръжници за това как трябва да се развива кампанията в Украйна, пише АП.

“Путиновата инициатива отслабва и той става все по-зависим от обстоятелствата и от тези, които коват "победата" за него (в Украйна), казва в онлайн коментар Татяна Становая, основателка на независимия мозъчен тръст R.Politik think-tank, цитирана днес от агенцията.

„Това е един от онези случаи, когато страната трябва да покаже, че можем да отвърнем на удара“, пише Александър Котс, военен кореспондент на популярния руски прокремълски таблоид "Комсомолская правда". 

„Време е за битка! Свирепа, дори жестока. Без да се обръщаме назад към каквито и да било порицания от Запада“, написа в Туитър в събота Сергей Миронов, високопоставен руски депутат, който ръководи подкрепяната от държавата партия „Справедлива Русия“. „Няма да има по-големи санкции. Те няма да кажат по-лоши думи. Трябва да си свършим работата. Започнахме - трябва да стигнем до края. Връщане назад няма. Време е за отговор!“

"Ню Йорк Таймс" обръща внимание на радикалната промяна в отразяването на обстрела от руските държавни медии. Месеци наред те акцентираха върху това, че Москва нанася удари само по военни цели в Украйна и пропускаха страданията, които инвазията причини на милиони цивилни, пише вестникът, цитиран от БТА. В понеделник руската държавна телевизия не само съобщи за страданията, но и ги показа. Тя излъчи кадри с дим и кръвопролития в центъра на Киев, с празни рафтове в магазините и представи метеорологична прогноза за ниски температури през предстоящите месеци.

Рязката промяна е знак, че вътрешният натиск, оказван заради несполучливите военни действия на Русия, е ескалирал до такава степен, че президентът Владимир Путин е възприел необходимостта от брутална демонстрация на сила - както пред публиката у дома, така и пред Украйна и Запада, допълва изданието.