След скандала с това кой е поканил руската посланичка Елеонора Митрофанова на честванията на Съединението в Пловдив и стои ли или не тя зад президента Румен Радев, предстои дежавю по идентичен казус. Пред него този път е изправено Народното събрание - заради предстоящото тържествено първо заседание - на 19 октомври.

Днес представители на формациите, които влизат в 48-мия парламент, са се събрали на традиционната първа среща, при която се разпределят стаите на депутатите и прочее организационни неща. Така от протокола на НС, са им предоставили списък с целия дипломатически корпус, който винаги се кани на това първо заседание. Известно е обаче, случаят е извънреден, заради присъствието на посланика на Руската федерация като част от дипломатическия корпус.

От "Демократична България", в лицето на Надежда Йорданова, са възразили срещу присъствието на първия дипломат на държавата, започнала война в Украйна, научи Клуб Z.

Представителите на "Продължаваме промяната" - Никола Минчев и Андрей Гюров, са подкрепили ДБ.

Участници разказаха, че от ГЕРБ и ДПС не са реагирали еднозначно с да или не. Пред сайта ни от ГЕРБ изразиха следната позиция: "ГЕРБ е първата партия, която осъди агресията на Владимир Путин, първата партия, която постави украинското знаме на централата си, където се намира до ден днешен и първата партия, внесла предложение в 47-мото НС за изпращане на военна помощ за Украйна. Така че позицията ни за присъствието на Митрофанова е в унисон с вече заявените - ние сме против", коментираха от пресцентъра на формацията.

Ясна е обаче тази на "Възраждане", от където пак са възразили с аргумента "ами Азербайджан и Армения?!". Както и тази на БСП - да се покани целият корпус. 

Кой обаче трябва да вземе решението, при все, че ситуацията е извънредна, а на практика Народното събрание все още няма ръководство, засега е неясно. Според юристи това може да направи главният секретар - Габриела Килфанова. Други - че решението е на протокола на НС.

Към момента решение няма.

Иначе, в случая със Съединението, оказа се, Митрофанова е поканена пак "ан блок" - с целия диломатически корпус, като традиционно установена практика. И защото въпреки войната България и Русия не са скъсали дипломатически отношения.