Следващата стъпка е да сложим [Елеонора] Митрофанова като персона нон грата, но за нас е по-целесъобразно, ако стъпката се предприеме на ниво ЕС, каза пред журналисти в НС премиерът Кирил Петков в отговор на въпрос дали ще бъде изгонена руската посланичка, както обяви вицепремерът Асен Василев (ПП).

Лидерката на БСП Корнелия Нинова вече се възпротиви на тези намерения на по-големия коалиционен партньор. От ДБ пък поискаха изгонването на руската дипломатка.

"Тя до този момент според мен се е държала абсолютно непристойно за един дипломат. Това, което вече се случи. Ние отзовахме 10 дипломати от посолството. Направихме ѝ и няколко забележки. Привлякохме и нашия посланик в Москва на консултации в България. На дипломатически език казваме - и вие трябва да направите същото.

Следващата стъпка е да я сложим като персона нон грата. Защо в момента още не го правим? Това, ако го направим, това е пълно прекъсване на отношенията и според нас е много по-целесъобразно, ако такава стъпка се предприеме, тя да бъде на ниво ЕС.

Нямаме в ЕС страна, която да го е направила. Второ, само да ви кажа - истината е също, че примерно нашият кораб в Мариупол, неговата безопасност зависи от руската страна", каза Кирил Петков.

 
Премиерът заяви, че има 15 българи, чийто живот зависи от отношенията с Русия и не би рискувал живота им.
 
Министър-председателят обърна внимание, че в момента има 260 метра между кораба и оградата на пристанището, отделяща откритото море, и те са още като "алеята на смъртта".

По думите му в линията на тези 260 метра има и скривалище, в които украински войници се крият и от време на време излизат и се бият.

"Това предпоставя ,че никой не може да прекоси тези 260 метра. В понеделник в 9 ч. имахме прозорец. Ние сме в пълна готовност от другата страна на оградата, но самият капитан ни помоли да не правим тази стъпка", каза още Кирил Петков.

Премиерът информира парламента, че група български военни под командването на шефа на военното разузнаване ген. Венелин Венев, е в Мариупол, за да изтегли моряците от блокирания там български кораб. Групата е била готова да изтегли екипажа в началото на седмицата, но ситуацията е била твърде рискована.

"Искам да ви уверя също, че ген. Венев, който лично отговаря за тази операция, е в комуникация и с руската страна, и с украинската страна", каза премиерът.

По отношение желанието на РСМ за започне преговори с ЕС и напрежението в коалицията по въпроса, премиерът Кирил Петков изтъкна, че стриктно спазва коалиционното споразумение, в нарушение на което го обвини Станислав Трифонов (ИТН).

"Г-жа Фон дер Лайен ми каза следното: "ЕК осъзнава колко е важно за българския народ да бъдат защитени правата на българите в Северна Македония". Това го каза и вчера, което означава, че Европа е готова да стане гарант през преговорния процес и договора за преговорната рамка, която трябва да се подпише от РСМ. В тази преговорна рамка да има гаранции за тези права на българите в Северна Македония, не само на българите, но и на останалите други етноси", каза още Петков.