Не е работа на един български политик да се занимава с дипломация, коментира пред БНР Вежди Рашидов от ГЕРБ по щекотливата тема преди началото на новия парламент дали да бъде поканена посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова на тържественото откриване на 48-ото НС. 

Рашидов, който е най-възрастният депутат в него, ще трябва да води първото заседание до избирането на председател на законодателния орган.

Според него Митрофанова била "дипломат като всички други".

Вчера се появи казусът с Митрофанова, която като част от дипломатическия корпус по зададеност обикновено присъства в списъка на протокола за поканени на събитието. На предварително събиране на представените в парламента политически сили обаче "Демократична България" е заявила ясната си позиция против присъствието на посланичката, която представлява страна агресор, още повече в контекста на бомбардирането на мирно население в Украйна през последните дни. Била е подкрепена от "Продължаваме промяната".

От ГЕРБ не са изразили мнение по време на срещата. Коментираха обаче в последствие пред Клуб Z, а късно вчера излязоха и с идентична публична позиция по въпроса, като се присъединиха все пак в нежеланието Митрофанова да бъде поканена в Народното събрание. Рашидов обаче,оказва се, има самостоятелно разбиране, което не е съвсем в крак с официално обявеното партийно.

"Това е обявяване на война! Кой ще носи отговорност, ако утре хвърлят една бомба? Чий е този зор? Кой ще отговаря? Това е работа на висока дипломация и на държавническо мислене. ... Кой е казал, че българските депутати могат да казват кой да влезе, кой да излезе, на кого да обявяват войни. За коя сметка?", сподели своите мисли по темата депутатът от ГЕРБ.

И още:

"Защо не седнат да мислят как да излезем от кризите. Защо да не влезем в парламента и да кажем кой е евроатлантик".

По думите му от ГЕРБ добре обмислят позициите си и когато са готови - тогава ги обявяват.

Според Рашидов евроатлантическите партии трябва да се обединят:

"Когато става дума за съдбата на българския народ, няма партия, която да е прокажена в парламента - всички са легитимни. В името на хората трябва да се обединяват и да правят компромис. Дошло е време за нова Кръгла маса! България е в тежка криза", смята той.

"Никой да не се шегува с българския народ! Нито едните партии, нито другите. Тези хора трябва да решават национални съдби. ... Разделителните линии не са добре единствено за държавата и за народа, защото партиите са добре. Това личностно поведение, ако не се промени в национално отговорно, не блазирам на българската държава", коментира още Рашидов.

Междувременно от администрацията на Народното събрание, натоварена на практика с взимането на решението за Митрофанова поради липсата на ръководство на НС, заявиха, че към момента не са изпратени никакви покани. Казусът трябва да се разплете в петък, когато указът на Румен Радев за свикване на първото заседание на новия парламент бъде обнародван.

Иначе утре предстои още една среща между представителите на партиите в новия парламент, на която темата "Митрофанова" ще бъде дискутирана отново.