Не се занимавай с ГКПП "Капитан Андреево". Иначе ще има война.

Такава заплаха е получил зам.-министърът на земеделието Иван Христанов, обяви самият той пред Нова тв днес.

Както Клуб Z писа, в ход в действителност е война за границата. Или по-точно за фитосанитарния контрол, след като държавата елиминира частна фирма, която го извършваше и се зае сама с тази дейност. Оттогава насам не минава и ден без взаимни обвинения, разкази за предлагани подкупи и за отправяни заплахи, удари под кръста.

Днес Христанов разказа, че е получил това предупреждение още на 6 януари, когато е изискал документацията относно граничния контрол на вноса, пристигащ от границата с Турция. То е минало през приятел.

"Има още няколко такива случая. Винаги слева един и същи модел - приятели се обаждат и казват "Абе, да знаеш, че трябва да се пазиш". Или "Предупредиха ме да ти предам, че..." - разказа зам.-министърът.

И допълни:

"Постоянно се затруднява нашата работа. Служителите на границата биват постоянно заплашвани. Най-последното е, че след две седмици "те" се връщат - незнайно кои са "те". Тогава ще видим, с нас ще се саморазправят".

На въпрос какво значи ще се саморазправят, Христанов отвърна: "Честно казано, не знаем". За последните 10-ина години било видимо, че в саморазправата участват медии, нерядко институции от типа на прокуратурата. "Така че предстои да разберем", допълни.

"В медиите се тиражира, че това е една малка фирма, която извършва една регламентирана дейност. В същото време тези атаки издават нещо по-голямо. По време на заседание на антиорупционната комисия в парламента беше изказано мнение за обвързаност с предната компания, както и с лица от сенчестите кръгове. И наблюдавайки поведението в момента, съм склонен да вярвам на тези тези", посочи в заключение заместник-министърът.

И допълни, че интересите са за стотици милиони левове, като сега държавата прави оборот от 100 000 лв. на ден, елиминирайки "посредника", получавал досега тези средства.

Нова година - нов договор

Както Клуб Z писа, преди седмица държавата най-сетне успя да поеме част от контрола над храните по границата с Турция. Националната референтна лаборатория "Централна лаборатория по химични изпитвания и контрол" (ЦЛХИК) към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) вече извършва лабораторен анализ на пратки плодове и зеленчуци, преминаващи през ГКПП "Капитан Андреево". 

Но как се стигна дотам?

Малко по-рано този месец земеделското министерство взе решение да прекрати договора с фирмата, извършваща контрола при вноса на плодове и зеленчуци - определяната като "монополист" "Евролаб 2011". До това развитие се стигна, след като премиерът посети преди близо два месеца "Капитан Андреево", за да извърши проверка как се извършва фитосанитарният контрол, като още тогава даде заявка, че трябва да се промени начинът, по който се проверяват храните - като мярка, която ще защити и българските производители, и потребителите от внос на продукти, които не отговарят на условията за качество. И не само българските, а и европейските, тъй като сме външна граница на ЕС.

Тогава се оказа, че зам.-директорът на БАБХ Николай Роснев навръх Нова година, на 31 декември, е подписал нов договор с частната фирма - без санкцията на земеделския министър Иван Иванов и без да има право на това. И бе тутакси уволнен. Като тогава шефката на кабинета на Петков и правителствен говорител Лена Бориславова разказа за потресаващи констатации от правителствената инспекция на границата - проверките се правели чисто формално, в пункта за изследване на животните животни никога не били стъпвали и било по-чисто и от болница, а приходите за държавата от тази "дейност" били минимални.

Вследствие от всичко това на ГКПП-то се изсипа и проверка - на БАБХ, НАП, ГДБОП и ДАНС.

Оферти, оферти

Още тогава Христанов обяви, че служители на агенцията по храните са получили смъртни заплахи - по телефона, от анонимни лица - малко след като станало ясно, че видеонаблюдението не работело и е било възстановено от държавата.

Преди две седмици пък обяви, че директорът на агенцията по храните Христо Даскалов е получил предложение за подкуп, което се е случило през януари, за да си затваря БАБХ очите за проверки на храните по границата с Турция. За това е била уведомена ДАНС. Не бяха съобщени обаче подробности от кого е дошла "офертата". Само, че е станало чрез посредник. Нещо, което Христанов затвърди и днес.

Междувременно собственикът "Евролаб 2011" Васил Димитров се оплака с писмо до медиите, че всичко това било опит да му бъде иззет бизнесът и връчен на "престъпен бос от зората на демокрацията".

Темата бе отнесена миналата седмица и в парламентарната антикорупционна комисия. Председателят й Михал Камбарев ("Продължаваме промяната") обяви, че партията му внася сигнал за корупция на пункта. В допълнение, колегат му депутат от ПП Росен Костурков оповести, че е имало и друго предложение за подкуп - от 6 млн. лв. на година, като той трябвало да е предназначен за зам.-министър Христанов. "Посланието" било отправено чрез бивш депутат.

И насред всичко това антикорупционната комисия обяви, че започва проверка на Христанов - за конфликт на интереси - по сигнал (неясно от кого), че още е в управата на търговски дружества. Такива проверки КПКОНПИ реши да започне и срещу други членове на новата изпълнителна власт.

Палмите да не са палми

Така стигаме до най-прясното по темата, оповестено преди ден - безконтролното преминаване на пункта на един камион с живи растения, който успял да стигне до Германия. Това се е случило на 22 май - два дни, след като държавата пое фитосанитарните проверки. За случая сигнализира... отстранената от процеса по контрол фирма - с намека, че това не се случва за пръв път и държавата не може да си свърши качествено работата.

Казусът коментира днес Христанов. 

"Подозираме, че това се е случвало периодично", заяви и той.

Разказа, че камионът трябвало да превозва палми. Но за да се избягва така граничният контрол, държавата имала подозрения: "палмите да не са палми". 

"За съжаление записите разкриха, че има взаимоотношения със служебни лица", посочи зам.-министърът, но не даде повече подробности, тъй като тече разследване.