Националният план за въвеждане на еврото в България, приет от Министерски съвет през миналата седмица, да се прилага едва след като Народното събрание приеме "стратегически документ - анализ на ефектите от въвеждането на единната европейска валута."

Това предлагат днес трима депутати на "Има такъв народ" - председателят на бюджетна комисия Любомир Каримански, Тошко Йорданов и Ива Митева. Тримата са написали проекторешение на НС и то вече е входирано в деловодството и качено на сайта на парламента. 

Според тяхното предложение, анализът на ефектите трябва да се изготви от Министерство на финансите и Българска народна банка и трябва да съдържа следните неща:

- основните политики в еврозоната; 
- икономическата и финансова политика на България
- състоянието на българската икономика
- очакваните промени, ползите, разходите, рисковете и предизвикателствата от присъединяването към еврозоната
- ефектите от въвеждането на еврото в други държави

Всъщност в момента такъв анализ и то точно от МФ и БНБ се прави, поясни още вчера финансовият министър Асен Василев. По думите му, планът за приемането е технически документи, който дава възможност да започне подготовката за влизането ни през 2024 година. А това дали ще влезем дори не е решение на България. 

"Политическите партии неведнъж са подчертавали важността от изготвянето на стратегически документ, съдържащ анализ на ефектите от въвеждането на единната европейска валута в България ", пишат в мотивите си от ИТН. 

И продължават, като казват, че е "необходимо обществото в България да бъде убедено, че приемането на еврото елиминира валутния риск за гражданите, бизнеса и правителството и курса евро-лев задължително да е фиксиран на 1,95583". 

Освен това, казват вносителите, е от съществено значение да бъде отчетено влиянието на вътрешната и външната среда, както и възможния ефект от шока, породен от инфлацията, да стане постоянен.