Ако европейските лидери постигнат сделка за руското петролно ембарго, със сигурност ще има изключение за България.

Тази увереност изрази премиерът Кирил Петков. Той говори пред български журналисти на влизане за участие в специалния Европейски съвет в Брюксел.

„Много се радвам, че нашите европейски партньори разбраха позицията на българското правителство. Успяхме да го договорим на най-високо ниво преди обяд“, изтъкна Петков.

Той имаше предвид заседанието на постоянните представители на страните членки тази сутрин.

България се надява до декември 2024 г. да може да купува руски петрол, тъй като има и технически причини на ниво рафинерия, поясни Петков.

Премиерът бе попитан дали ще можем да преработваме петрол и да изнасяме продуктите.

„Ключов момент е да имаме петрол за нашата, българската икономика, а не да правим допълнителни печалби. Но трябва нашите превозвачи и домакинства да имат възможността цените, които в момента са на пазара, да не се повишат“, отговори той.

Според него европейските партньори са отнасят към България с уважение заради нейната ясна и твърда позиция по отношение на „Газпром“:

„Когато „Газпром“ се опитва да извие ръцете на България, ние казваме „не“ и намираме алтернатива. Когато знаят, че нямаме друга опция, освен да защитаваме българския интерес, партньорите ни слушат, защото знаят, че го правим не просто като някои от другите страни, защото наистина нямаме по-добър избор“, посочи българскиьят министър-председател.

Той изрази надежда, че българските компании, превозвачи, консултанти няма да получат стреса, който е факт за доста от другите страни от ЕС.

Петков обаче се застрахова, че до последния момент не се знае дали шестият пакет от санкциите ще бъде одобрен от европейските лидери. Други държави дори в момента променят позициите си.

Кирил Петков подкрепя и идеята за таван на тарифите за руските газови доставки.

„Таванът плюс разделянето на газ и ток на европейските енергийни пазари е нещо много важно. Част от проблема с високите цени на тока в Европа е заради точно тази връзка. Слагайки таван на газа би намалило този голям скок в цените на тока. Важно е да го решим преди зимата. Но моето усещане е, че няма да бъде решено сега“, отговори Петков на журналистически въпрос.

Тази тема ще бъде обсъждана утре, на втория ден от Европейския съвет.