ГЕРБ-СДС предлага украинският президент Володимир Зеленски да бъде поканен, за да направи видеообръщение към депутатите от българския парламент на първото му заседание другата седмица. Това съобщиха от партията.

Ето пълния текст на съобщението:

ГЕРБ - СДС предлага партиите да поканят президента на Украйна да направи видеообръщение на първото заседание на 48-ото НС

Коалиция ГЕРБ - СДС предлага партиите в 48-ото Народно събрание да поканят президента на Украйна Володимир Зеленски да отправи видео обръщение към народните представители на живо по време на първото заседание на парламента.

За целта ГЕРБ – СДС внесе в деловодството на Народното събрание писмо до главния секретар на парламента Габриела Килфанова, с което се настоява да бъде свикана работна среща между всички парламентарни групи. На срещата, която се предлага да се проведе на 14 октомври 2022 г. от 13:00 часа, ще бъдат обсъдени възможностите по постигането на консенсус по предложението и техническите подробности за организацията.

Малко по-рано днес депутатите решиха посланичката на Русия Елеонора Митрофанова да не бъде поканена на това заседание. Инициативата за това бе на "Демократична България". От ГЕРБ, въпреkи някои колебания, в крайна сметка подкрепиха тази инициатива.

Подобно предложение за изслушване на Зеленски от българските депутати имаше и в миналия парламент. Тогава то бе внесено от Владислав Панев - съпредседател на "Зелено движение", което е част от "Демократична България".

В крайна сметка такова изслушване не се състоя.