„Винаги съм казвал, че в момента риск за националната ни сигурност представлява Русия. Няма друго мнение по въпроса. Но засега пряка заплаха за въвличането на България, както и на НАТО във военен конфликт няма.“

Това заяви днес пред български журналисти в Брюксел служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Той говори след края на двудневната среща на министрите на отбраната на страните от НАТО.

„Всяка една заплаха срещу България ще задейства веднага член 5 от Вашингтонския договор. Това означава въвличане на НАТО във война. Една ли някой страна би си го пожелала, включително Русия“, смята министърът.

Три са били главните обсъдени теми, каза Стоянов.

Първият въпрос е бил стратегическата концепция на пакта за възпиране и отбрана. България е започнала процеса на прилагане на стратегията, имайки предвид многонационалната бойна група. Италия бе определена за рамкова държава, а България за домакин. На 17 октомври ще се състои трансфериране на командването към Италия.

Съгласно стратегическата концепция тази група в един момент може да прерасне до бригада. Така Стоянов отговори на въпрос на Клуб Z във вързка с изявлението на посланичката на САЩ в НАТО Джулиан Смит отпреди два дни, че ще бъде обсъдено допълнително разполагане на военни сили по източния фланг на алианса. Но в момента сме на ниво батальон, допълни министърът.

България у потвърдила участието си в мисиите КФОР в Косово и „Алтея“ в Босна и Херцеговина, както и в мисията в Ирак. Особено внимание страната ни отделя на „Алтея“, тъй като в Босна имаме близо 100 военнослужещи. За да бъде продължена тази мисия, трябва да има резолюция на ООН през ноември. Очакванията са това да се случи.

В България могат да бъдат произвеждани части или софтуер за бъдещата съвместна европейска противовъздушна отбрана (ПВО), обяви Димитър Стоянов. Днес 15 страни, сред които и България, подписаха декларация за намерение за създаването на Европейска инициатива за въздушен щит.

Става дума за мрежа от наземно базирани системи за ПВО, уточни министъръгт на отбраната. Тази инициатива е в пълен синхрон с желанието на ЕС да провежда съвместни обществени поръчки.

Няма избрани конкретни системи, но опитът показва, че такива имат САЩ и Израел, допълни Стоянов.

Срокове още няма, макар че бихме желали това да стане възможно най-скоро. За съжаление, системата за разпознаване „свой-чужд“ у нас не е актуализирана.

Не е необходимо и да поискаме консултации по член 4 заради твърденията на Русия, че камионът, взривил Керченския мост към Крим, е минал през България, каза още Димитър Стоянов. Според него няма и причина за такова нещо.

„Това, че някой интерпретира нещо, което се е случило в една чужда държава, и намесата на България като действителност, не е причина страната ни да бъде въвлечена в какъвто и да е конфликт. Да, участваме в един спор в момента. Нашоите служби казват, че камионът не е бил у нас. Хибридните атаки гледат да постигнат своете зели. В случая те са злепоставянето на България“, обобщи служебният министър.