България изпълнява три от четирите икономически критерия за конвергенция, необходими за присъединяване към еврозоната.

Това се казва в разпространен днес доклад на Европейската комисия.

Критериите, които страната ни изпълнява, са за стабилни и устойчиви публични финанси, за стабилност на валутните курсове и за дългосрочни лихвени проценти.

Не покриваме само условията за ценова стабилност.

[[nid:128441]]

Хърватия е единствената кандидатка за еврозоната, която изпълнява и четирите критерия. Заключението на Комисията е, че тя е готова да въведе еврото на 1 януари 2023 г. Законодателството на бившата югославска република съответства на изискванията на Договора за ЕС и Устава на европейската система на централните банки и на Европейската централна банка (ЕЦБ).

"Макар че нито една от другите 6 страни на този етап не изпълнява всички критерии, България се надява да се присъедини към еврозоната от 2024 г. Ще продължим да работим в тясно сътрудничество с България, както правихме и с Хърватия, за да подкрепим усилията й да постигне това. Тази цел е само на една ръка разстояние при положение, че покрие всички критерии", заяви еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони.

Единствено Дания ще запази кроната като своя национална валута.

Оценката на Комисията се допълва и от собствения доклад за конвергенцията, изготвен от ЕЦБ и също разпространен днес.

Така страните членки на ЕС, които използват единната европейска валута, ще станат 20.

Докладът на Комисията за конвергенцията за 2022 г. оценява напредъка на седемте страни, които още не са въвели еврото. Това са България, Румъния, Хърватия, Чехия, Полша, Унгария и Швеция.

Съветът на ЕС ще вземе окончателното решение за Хърватия през първата половина на юли, след като въпросът бъде обсъден от Еврогрупата и Европейския съвет. Европейският парламент и ЕЦБ също трябва да дадат своите мнения.

[[nid:128441]]

Във всички останали шест кандидатки за еврозоната законодателството в паричната сфера не е изцяло съвместимо с това на Икономическия и паричен съюз (ИПС) и с Устана на европейската система на централните банки и ЕЦБ. Като цяло обаче всички тези държави са икономически и финансово добре интегрирани в ЕС. Някои обаче все още показват слабости в макроикономически план и/или срещат предизвикателства в бизнес климата и институционните рамки, което може да донесе риск за процеса на конвергенция.