Китай трябва да развие методи за блокиране и дори унищожаване на сателитите на компанията Starlink, обявиха военните изследователи на Поднебесната империя в местния научен журнал "Модерна защитна технология".

Според тях системата за сателитен интернет на Илон Мъск може да се ползва за военни цели и да помогне на други държави в разузнаване, шпионаж, навигация на военни сили. 

"Макар Starlink да твърди, че е цивилна програма, която осигурява високоскоростен интернет, тя има силни връзки с военните. Сателитите се изстрелват от военни бази, а SpaceX е получавала пари в миналото от американските военновъздушни сили, за да изучава как сателитите могат да се свържат с военни самолети през криптирана връзка."

Според китайците Starlink може да ускори комуникационните връзки с изтребители и дрони близо 100 пъти.

Дъщерната компания на SpaceX започна своя проект за сателитна констелация през 2019 г. с изпращане на първите 60 апарата в орбита. До момента вече над нас са над 2400 сателита, като планът е на първия етап да бъдат изстреляни 12 000, а Starlink очакват разрешение за още 30 000.

Засега абонатите на услугата, която не е сред най-евтините и е насочена към райони със затруднен достъп на традиционна интернет връзка, са едва 400 000. Наскоро обаче Мъск демонстрира ключово предимство на своята система, като по молба на украинските власти изпрати няколко терминала и осигури интернет в райони на Украйна, където руските сили унищожиха местната интернет инфраструктура - и така помогна за поддържане на комуникациите.

Това по всяка вероятност е предизвикало притесненията на китайските военни, които наблюдават отблизо войната в Украйна. Китайските медии са единствените външни, които отразяват военните действия от руска страна.

От доклада става още ясно, че китайските военни не искат да взривяват сателитите на Мъск в космоса, а по-скоро да могат да ги деактивират при нужда.