Назначените от Москва власти в Херсонска област в Украйна препоръчват на местните жители да заминат в други райони на Руската федерация. Като причина за това се посочва необходимостта да се осигури на военните маневреност при прочистване на територията от войски на Киев. По-вероятната причина е, че обръчът около областния център се затяга и само въпрос на време е битката да се пренесе по улиците на града.

ТАСС цитира съобщение, публикувано днес в "Телеграм" от Кирил Стремоусов, заместник-ръководител на т. нар. военно-гражданска администрация на южния украински регион.

"Обстрелите на Херсонска област са опасни най-вече за мирното население. За да се избегнат жертви сред мирното население на Херсонска област при прочистване на територията от украински нацисти и западни наемници, администрацията на Херсонска област настоятелно препоръчва да се възползвате от възможността за хуманитарно пътуване с цел отдих и здравни грижи в други региони от Русия", посочва Стремоусов.

Вчера временно изпълняващият длъжността губернатор на Херсонска област Владимир Салдо изпрати до руското държавно ръководство молба да организира изтегляне на местното население в безопасни региони заради всекидневните обстрели от страна на украинските войски. 

Херсон е единственият областен център под контрола на руснаците. От началото на войната в града се проведоха множество протести против окупаторите. Окупираната територия "Херсон" бе незаконно анексирана от Моска на 30 септември, след като между 23 и 27 септември бе проведен фалшив референдум за присъединяване към Руската федерация.

Руски обстрел над Харков и Запорожие

Руските сили нанесоха най-малко четири ракетни удара във втория по големина украински град Харков, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местните власти.

Кметът на града Игор Терехов съобщи днес за експлозиите. Той не даде подробности за размера на разрушенията или за евентуални жертви.

Управителят на Харковска област Олег Синегубов призова местните жители да се вслушват в сирените за въздушна тревога и да се крият в бомбоубежищата.

Във вторник вечерта след два руски удара североизточният украински град остана без електричество.

Украинската армия отвоюва голяма част от окупираните по-рано райони в Харковска област, но руските сили продължават да обстрелват регионалния административен център с ракети.

Множество руски ракетни атаки за поредна вечер разтърсиха град Запорожие. Управителят на Запорожка област Олександър Старух каза сутринта, че през нощта в регионалния административен център са съобщени няколко взрива на инфраструктурни обекти, вследствие на които са избухнали пожари. По предварителни данни няма жертви.

През последните дни и седмици руските сили обстрелват град Запорожие и околния район, отбелязва АП. Това поражда тревога за безопасността на намиращата се наблизо Запорожка АЕЦ. Най-голямата атомна електроцентрала в Европа е окупирана от Русия.