Руският президент Владимир Путин заяви, че частичната мобилизация ще приключи до 2 седмици, предаде Ройтерс. По думите на държавния глава повиквателни са получили 222 000 души от планираните 300 000.

"Всички граждани, призовани като част от мобилизацията, трябва да бъдат подготвени", посочи Путин, помолен да коментира данните за първи смъртни случаи сред мобилизираните.

Президентът говори на пресконференция в столицата на Казахстан - Астана. Лидерът беше категоричен, че въпреки безпокойството на някой страни, то не влияе на "характера и дълбочината на отношенията на Руската федерация с тези държави".

В своето изказване той предупреди, че всеки пряк сблъсък на войски на НАТО с Русия ще доведе до "глобална катастрофа".

Руският лидер допълни, че не вижда нужда да разговаря с американския си колега Джо Байдън, както и че все още не е решил дали да присъства на срещата на страните от Г-20 в Индонезия следващия месец. 

Путин обяви, че инвазията на Украйна е имала основателна причина без да навлиза в много подробности.

"Никога не сме си поставяли за цел да унищожаваме Украйна", подчерта руският президент.

Той коментира и руския масиран обстрел в понеделник, като посочи, че "няма нужда от масивни бомбардировки".

"Засега. За по-нататък - ще видим".

След като на 30 септември Русия незаконно анексирани четирите окупирани територии - ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие - тя се превъплъщава в ролята на жертва на предполагаема украинска агресия срещу изконно руски земи.

От Кремъл и от Държавната дума почти ежедневно се чуват призиви за мирни преговори с "нацисткия режим" в Киев, който в началото Москва уж възнамеряваше да "денацифицира" и "демилитаризира". Условието за преговорите на Русия по очевидни причини е неизпълнимо - Украйна да се откаже от отнетите територии (заедно с Крим).

Путин е принуден да смекчи тона както от ядосаните "партньори" в Пекин и Ню Делхи, така и заради изчерпаните запаси на руската армия. Частичната мобилизация пък е най-силното потвърждение досега, че са отворени големи пробойни в редиците на окупаторите.

Дори по някаква причина Украйна да се съгласи на предложението за преговори на Москва, това само ще замрази конфликта. Повечето експерти са убедени, че в момента, в който руската армия бъде възстановена, Путин ще открие нова причина за война в опит да погълне по-големи парчета от страната.