Една от картините от цикъла на Ван Гог "Слънчогледите" (1888) стана жертва на климатични активисти, но вече е почистена и достъпна за ценителите. От Националната галерия в Лондон потвърдиха пред Би Би Си, че платното е върнато на мястото си шест часа след акцията с доматена супа вчера. Две активистки изляха върху картината съдържанието на консерви със супа, а после се залепиха за произведението на холандския художник. Двете носеха тениски на движението Just Stop Oil и в крайна сметка бяха арестувани, след като първо обаче ръцете им бяха отлепени от стената.

Протестната акция не донесе сериозни щети на известната картина, която е защитена със стъкло. 

"Имаше някои малки повреди по рамката, но самата картина не е засегната", уточниха от галерията.

Видео от акцията по заливането показва една от протестиращите, която вика:

"Какво е по-ценно? Изкуството или животът? Дали то струва повече от храната? Повече от справедливостта? Дали сте по-загрижени за защитата на картина или за защитата на нашата планета и хората?"

Тя говори и за цената на кризата, в която "милиони семейства са гладни и на студено" и "не могат дори да си стоплят консерва супа".

Залятата картина е част от серията "Слънчогледи", в която влизат седем платна. Те са създадени между 1888 и 1889 г. Ван Гог ги рисува, за да украси стаята си в Арл преди посещение на Пол Гоген. По време на престоя си там Гоген прави портрет на своя приятел, рисуващ слънчогледи. Картината, известна като „Художникът на слънчогледи“  се съхранява в музея „Ван Гог“, Холандия.

Пет от картините в днешно време могат да се видят в различни галерии и музеи по света.

От Националната галерия в Лондон описват картините със слънчогледите като "едни от най-иконичните и обичани творби на Ван Гог".

Преди три месеца Just Stop Oil имаше твърде подобна протестна акция пак в същата галерия - този път "залепянето" беше за картина на английския пейзажист Джон Констабъл.