Тази година скиорите в Австрия ще почувстват инфлацията. Дневните карти за ски лифтовете поскъпват, същото се отнася и до ресторантите и хотелите. Ски спортът се превръща в лукс, коментират специалисти, цитирани от БТА.

Австрия е известна с добре развитите си зимни спортове, сред които ските са на първо място. След два зимни сезона под знака на пандемията, задаващият се нов ски сезон е очакван от специалистите в туризма със смесени чувства - заради инфлацията и цените на енергията.

През последните години беше направено много за повишаване на енергийната ефективност в ски районите. Потреблението спадна, а броят на нощувките нарасна, като по данни на Службата за опазване на околната среда потреблението на енергия за една нощувка е спаднало с 50 процента.

Но въпреки това туристическите фирми - хотели, ресторанти и ски лифтове си остават много енергоемки, което налага част от повишените разходи да бъдат платени от клиентите и цените за услугите се увеличават. Засега е известно увеличението на цените на ски лифтовете.

В Залцбург повишението е между 6,5 и 11 процента, дневната карта в големите ски райони е 66 евро, а сезонната карта струва в момента 692 евро, но от декември цената й ще бъде вече 824 евро.

Вероятно е лифтовете са премахнат някои екстри - седалките няма да бъдат затопляни, скоростта на движение ще е по-ниска и нощните писти няма да са ярко осветени.

За големият център "Ски-амаде", който се простира в провинциите Залцбург и Щирия, обхваща 270 лифта и общата дължина на пистите е 760 км, повишението е около 9 процента, дневната карта е на стойност между 55 и 68,50 евро. В по-малките ски райони се продават дневни карти по 45 евро.

Туристите могат да купуват и онлайн на различна цена - в зависимост от момента на покупката и съответните дати за ползване, но във всички случаи по-евтино отколкото на каса. Сезонната карта при предварителна продажба струва 706 евро, а нормалната й цена е 754 евро.

И провинция Форарлберг залага тази година на "динамично ценообразуване". Предварителната продажба е при занижени цени, след началото на сезона повишението  е средно осем процента. В малките ски райони дневната карта струва все още под 25 евро.

В Тирол картите за ски лифтовете са средно със 7-8 процента по-скъпи. В особено престижния район Арлберг повишението възлиза на около 10 процента. Цената на дневната карта се повишава от 61 на 67 евро. Лифтовете в Тирол също ще пестят от отоплението на седалките и осветлението на пистите през нощта.

И в Каринтия цените са повишени средно с 8 процента. Цените в големите ски райони се движат между 54,50 и 60 евро. В по-малките райони цената на дневната карта е 40,50 евро.

По мнението на специалисти разходите на ски-лифтовете са се повишили с 15-20 процента, но цялото поскъпване не може да се прехвърли на клиента. Допълнителни икономии ще бъдат реализирани чрез скъсяване на работното време и изключване от действие на някои по-малки лифтове.

В Щирия дневната карта в големия район Планай-Хохвурцен струва между 58 и 68 евро в зависимост от момента на покупката. В по-малките райони цената е 48 евро.

В ски-районите на Горна Австрия може да се карат ски срещу 49 до 52 евро на ден. Засега провинция Долна Австрия все още не е определила своите цени за идния зимен сезон.