Антикорупционната комисия не прави нищо. Коалиционните партньори трябва да се обединим, че трябва ново ръководство.

Това коментира премиерът Кирил Петков пред журналисти на връх Околчица.

Той обаче добави, че първо трябва да има съгласуване с партньорите в коалицията и после да се говори за имена публично.

Попитан дали министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е сред спряганите имена да оглави КПКОНПИ, Петков отговори:

„Рашков се бори много добре в този си момент като министър на вътрешните работи. Аз лично му имам голямо доверие".

„За самите кандидатури за КПКОНПИ нямаме никакви лица, които искаме да казваме. Трябва да има съгласуване. Не е добре преди да е съгласувано с коалиционните партньори, да се говори по медиите”, добави той.

Според премиера за момента не е говорено за отделни хора, номинации, това щял бъде по-дълъг процес.

"Всеки ще трябва да даде своите представители. Лично мисля, че достатъчно дълго чакахме този инструмент трябва да бъде използван", каза още Петков.

Както е известно, парламентът освобори Сотир Цацаров като титуляр на антикорупционната комисия още преди месеци и оттогава насам начело е заместникът на Цацаров Антон Славчев. Управляващите така и не назначиха ново лице - с идеята, че е в ход реформа в законодателството и чак тогава готвената нова комисия трябва да има титуляр, избран от сегашното мнозинство. Но реформата забуксува. А името на Рашков бе спрегнато преди ден и припознато от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Премиерът отново коментира темата за Северна Македония и спрягания план на Макрон по темата.

Петков повтори за пореден път, че няма да се направи нищо без парламента.

„Това е решение, което трябва да се реши национално. Преди да вкарам този въпрос в парламента, правителството няма да направи нищо, без тази подкрепа.

Винаги сме готови да разговаряме с всички наши европейски партньори, ако имат някакви предложения, които са смислени", посочи.

Вчера в реплика президентът Румен Радев отбеляза, че последната инстанция не е парламентът, както повтаря премиерът, а народът. Радев не уточни дали говори за референдум, но това се подразбра, посочвайки, че имало конституционно установени методи да се пита народът.

Кирил Петков беше в четвъртък на връх Околчица, за да отдаде почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Където бе освиркван от симпатизанти на ГЕРБ, развяващи знамена на партията.