Без много шум служебното правителство продължава с разчистването на кадри на предходното. Така, освободени от постовете си преди ден са били директорите на ключовите национални паркове "Рила" и "Пирин" - Владимир Милушев и Валери Мечев. За уволненията след седем месеца начело на двата парка (защото и двамата са назначени и уволнени по едно и също време), разбираме не от принципала Министерство на околната среда и водите, а от профилите на Милушев и Мечев във фейсбук.

"За мен беше чест и отговорност да съм начело на дирекция Национален парк "Рила". Чест, защото планината означава много за мен и знам колко много тя означава и колко дава на още толкова много хора. Беше, защото от днес вече не съм директор. Така реши служебният министър на околната среда и водите (Росица Карамфилова, б.р.). След тези 7 месеца, в които бях начело на администрацията на най-големия национален парк в България, искам да благодаря на всички, с които заедно работихме за доброто Рила и  хората, свързани с планината", написа Милушев, като изброява свършената работа към този момент, в т.ч. един от големите за парка проблеми - навлизането с МПС.

А мотивите в заповедта на МОСВ? Милушев изброява:

"На два реда пише. Пропуски в контролната дейност. Неефективно справяне със служебните задължения. Липса на координация..."

"За съжаление надали има смисъл от обжалване, защото има един чл. 19а от Закона за администрацията, които казва, че органът по назначаването може да те освободи по всяко време без предизвестие и почти без мотиви. И това е сериозен проблем, защото е в сила за стотици (ако не и хиляди) управленски позиции в цялата администрация", допълва в отговор на питане може ли да жали освобождаването си.

Пред Клуб Z той разказа, че е бил изненадан, че в мотивите пишело недостатъчен контрол, при положение, че преди няколко седмици проверка на МОСВ е констатирала точно обратното. 

Милушев е бивш кандидат за депутат на "Демократична България" от гражданската квота. Според официалната му биография има 15-годишен опит в сферата на опазването на околната среда. Работил в държавната горска администрация, в управлението на защитени територии, в неправителствения природозащитен сектор в България и Европа. Притежава опит като ръководител и координатор на проекти в областта на проучване и опазване на биоразнообразието, подпомагане на местните общности за устойчиво развитие, международно и регионално сътрудничество в опазване на природата. Одитор по устойчиво стопанисване на горите по системата FSC. Сертифициран инструктор по стратегическо планиране и оценка на ефективността в природозащитата.

Активен участник в граждански кампании и протести за опазване на околната среда. Спортист-любител, участник и организатор на събития и състезания по планинско бягане. Планински водач с повече от 15-годишен опит в българските планини.

"За седем месеца отново бях директор на Национален парк "Пирин". Много се колебаех дали да се върна на поста, които заемах преди девет години. Не съжалявам, макар да знаех, че ще бъде за кратко. Благодарен съм на хората, които ми гласуваха доверие, на хората, с които работихме с последователност и мисъл, осъзнавайки, че да има национални паркове и да се опазва, да се съхрани това богатство е мисия за всеки от нас. Това е кауза за бъдещето ни, за тези, които ще бъдат и утре", съобщи за уволнението си и Мечев - също във фейсбук.

За последно около "Рила" и "Пирин" се разшумя след решението на предишното ръководство на екоминистерството да промени правилата за паша на територията на парковете с цел опазване на уязвими тревни местообитания във високата планина. Идеята бе да се осигури приоритетно паша на овцете като оказващи по-малко негативно влияние върху тревните местообитания за сметка на едрия рогат добитък, както и да се спрат субсидиите за стопаните на едрите животни. Срещу което те излязоха на протести. По информация на Клуб Z, след проверки от страна на парковете и ветеринарните власти са били открити "виртуални животни", получавали досега субсидии.