Бюджетът ще бъде актуализиран с 1,645 млрд. лв. приходи и почти толкова разходи, като дефицитът от 4,1% се запазва. Това обяви финансовият министър и вицепремиер Асен Василев след експертен коалиционен съвет за актуализация на бюджета днес.

Очаква се през следващата седмица актуализацията да мине на Тристранен съвет, после - през Министерски съвет, и в крайна сметка да бъде депозирана в Народното събрание, където предстоят дългите и трудни обсъждания в комисии и зала. През това време партньорите на "Продължаваме промяната" в управляващата коалиция могат да дават свои предложения.

"Бюджетът е планиран при 2,9% ръст на БВП и малко под 11% средногодишна инфлация", добави финансовият министър.

И уточни, че се вдига лимитът на нов дълг - до над 3 млрд. лв., тъй като това ще позволи дългът, който трябва да изплатим догодина, да може да бъде взет тази година при по-ниски лихви.

"А догодина имаме плащане по падежи, по стари дългове около 2,5 - 3 млрд. Чисто технически това да се емитира при по-ниски лихви", добави той.

Преди коалиционния съвет партньорите на ПП в лицето на "Демократична България" и "Има такъв народ" коментираха, че в актуализацията не се предвиждат сериозни реформи. Василев призна, че това е така, и че основният фокус е върху антикризисни мерки.

Няма да се вдига минималната работна заплата, предвидени са обаче две увеличения на пенсиите - едно от 1 юли, с 10%, което е общо, и второ през октомври, което ще засегне част от пенсионерите.