Китай е наел десетки бивши британски военни пилоти, за да обучат Въоръжените сили на Китай как да побеждават западни военни самолети и хеликоптери, което представлява "заплаха за интересите на Обединеното кралство", съобщи телевизия "Скай нюз", позовавйки се на официални лица.

Служител е казал пред новинарския канал, че Пекин е привлякъл около 30 предимно бивши пилоти на изтребители и на хеликоптери с годишни заплати от около 240 000 британски лири. Те в момента са в Китай и обучават пилоти на Народната освободителна армия. Анализатор по въпросите на отбраната описа това като "зашеметяващо нарушение на сигурността".

Пекин активно се опитва да наеме много действащи и бивши военни пилоти и други специалисти от Кралските военноморски сили, Кралския флот и Британската армия, както и персонал от други западни държави, казва източникът на "Скай".

Положението е толкова сериозно, че разузнавателната служба на британското министерство на отбраната е издало във вторник „предупреждение за заплаха“, адресирано до действащите и бившите военни.

Китай използва т.нар. "ловци на глави" (специалисти по набиране на кадри - б.р.) от трети страни, включително компания, със седалище в Южна Африка, за да привлича персонал, е казал източникът.

Той е назовал компанията като "Академия за тестови полети на Южна Африка", но е подчертал, че тя няма връзка с южноафриканското правителство.

Вербуването на военни специалисти от Китай заплашва сигурността на Великобритания и Запада и британското правителство гледа на него със "загриженост и неодобрение", казва още източникът.

То обаче изглежда безсилно да противодейства на схемите за наемане и да накара британските пилоти да се върнат от Китай, освен като апелира към тях за това. Според източника те формално не нарушават британския закон за държавната тайна. Министерството не може да определи точния брой на наетите от Китай британски пилоти и не знае колко техни колеги са обект на предложения от Пекин, но според източника не става дума за незначителни бройки.

Китайците подбират военни пилоти, летели на самолети като "Тайфун", "Торнадо" и "Хариър" и на хеликоптери "Уаилдкет" и "Мърлин". Те не учат китайските пилоти да летят на западни машини, а ги запознават с тактиката на британските и натовските военновъздушни сили и ги учат как най-добре да им противодействат. Китай се е опитал неуспешно да вербува и британски пилоти, летели на все още свръхсекретния американски изтребител пето поколение Ф-35.

Един такъв самолет струва близо 100 милиона долара и разполага с чувствителна стелт (неуловима за радарите- б.р.) технология, която е от първостепенен интерес за шпионажа.