Най-голямата платформа за видеострийминг - YouTube - приключи експеримента си, при който някои потребители получаваха предложение да се абонират за платената версия на услугата, за да гледат видеа в 4K резолюция, съобщи Engadget.

Популярността на платформата, собственост на Google, и все по-евтините 4K екрани видно натовариха сървърите им през последните години. Всеки ден потребители от цял свят гледат над 1 милиарда часа клипове на сайта, все по-често - във висока резолюция.

Затова и беше тестът, за който сигнализираха множество потребители в Reddit и Twitter - при опит да увеличат резолюцията на даден клип от 1080p (някогашната "висока дефиниция") на 4K, думичката Premium до тази резолюция е индикирала, че това е достъпно само за тези, готови да плащат по 11 лв на месец.

Очаквано, новината разгневи много потребители. От YouTube побързаха да уверят, че това е само тест. А сега тестът е приключил и добрата новина е налице - 4К резолюцията, поне засега, остава достъпна за всички потребители.