Личното ми мнение е, че този акт е извършен хладнокръвно, целенасочено и преднамерено. Но не вярвам, че ще се отрази на отношенията ни с Република Северна Македония. Не бих казала, че има пожар в отношенията ни, каза Генчовска, коментира външният министър Теодора Генчовска пред бТВ.

Тя е съседката ни по същото време на подпалването на културния център "Иван Михайлов" в Битоля. Това става рано сутрин в събота.

Веднага, след като научих по време на срещата ни с Буяр Османи за палежа на културния център, тръгнах към Битоля. Срещнах се на място с директора на полицията на Битоля. Благодаря за бързата реакция и на пожарната, и на полицията, на дежурния прокурор. Директорът на полицията се ангажира да се вложат всички усилия за разкриване на извършителя на това неприятно действие и вандалски акт, добави Теодора Генчовска.

"Успях да видя на записите на една от камерите един човек, който спокойно пристига с велосипед, сваля туба със запалителна течност и спокойно излива течността пред вратата на дома. Това спокойствие беше малко нарушено, тъй като огънят, който лумна, беше огромен, той се уплаши, подозирам, че човекът има някакви наранявания от този огън, може би той ще потърси медицинска помощ. Човекът беше с маска", разказа Генчовска.

"Личното ми мнение е, че този акт е извършен хладнокръвно, целенасочено и преднамерено", добави тя.

В момента отношенията ни са нормални конструктивни, води се нормален работен диалог. Двата екипа работят задълбочено много часове, продължаваме, за да се опитаме да намерим решение на отворените въпроси в изпълнение на Договора за добросъседство, коментира външният ни министър.

Пожарът е израз на говора на омразата. Очакванията ни са Република Северна Македония и нейното правителство да има последователна всеобхватна политика за преодоляване на говора на омразата, подчерта Генчовска. Оптимисти сме за постигането на резултати - кога и как е въпрос на готовността на колегите от правителството на РС Македония да реализират тези договорености, посочи още външният ни министър.

При откриването на културния център „Иван Михайлов“ в Битоля преди месец имаше заплахи в социалните медии, имаше призиви да се запали клубът. Това заяви председателят на запаления клуб Любчо Георгиевски.

На камерите ясно се вижда, че пожарът не е случаен. Едно лице полива с бензин и пали вратата. Благодарение на бързата намеса на пожарната, огънят е потушен. До нас има жилищна сграда, зад нас има католическа църква и ако не беше потушен пожарът, трагедията щеше да е по-голяма. Щетите за клуба не са много значителни, но това е директна атака срещу българите в Македония, не срещу културния център, каза още Георгиевски.