Костадин Костадинов и партията му „Възраждане“ правят всичко възможно, за да попадат непрекъснато в новините и да се шуми около тях. Естествено, това става най-бързо и лесно със скандални изказвания и прояви. Не е нещо ново – Волен Сидеров изгради цялата си политическа кариера с такива прийоми, а и не само той. В този мръсен ъгъл на политиката се изявяват цяла група юнаци, които в повечето случаи са пратени там от някоя стара, класическа партия, за да плашат хората и като овце да ги  подкарват към тях по време на избори, защото са „по-малкото зло“. Години наред това функционираше с противопоставяне на „турския вот“ срещу „националистическия вот“. С малко изстъпления преди избори, грозни реплики и всяване на страх избирателите отиват да пуснат гласа си за познати стари партии, само и само да не дойдат малките и очевидно доста луди на тяхно място.

Но този път с „Възраждане“ тази игра сякаш излиза от досегашните си рамки и става по-опасна. Костадинов видимо има апетит за реална власт и се стреми към нея по всички непозволени начини. За медиите става все по-актуален въпросът как да се отнасят към изявите на „Възраждане“ и дали скандалите им трябва да бъдат отразявани напоително, а Костадинов и хората му канени непрекъснато за обяснения и изявления или напротив – да се наложи пълно игнориране, за  да не стават медиите маша в тактиката им за повече шум и видимост.

Вчера Костадин Костадинов обаче си позволи на няколко пъти да излезе от границите на допустимото и отправи призиви за насилие срещу конкретни журналисти с имената им, което в други правови системи би довело веднага до сезиране на прокуратурата. На страницата си във фейсбук лидерът на „Възраждане“ публикува „карикатура“, пратена му от негови „съмишленици“ от Австралия. На рисунката се вижда как Костадинов рита в гърба журналистка, а като негова жертва са нарисувани и три колежки от три медии, срещу които той води война. Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Полина Паунова. Според рисунката те са платени от лошото американско посолство, а героят Костадинов ги рита в името на България.

Под карикатурата политикът написа: „Преди време наши съмишленици от САЩ ми изпратиха комикс, изпълнен в стил аниме. Сега други наши съидейници, само че от Австралия, ни пратиха друг комикс:)

 Както се казва - вдъхновението от нас, изпълнението от вас:)

Благодаря ви момчета, скоро ще трябва да помислим за периодично списание!“

Цялата тази история изобщо не е безобидна, макар да се развива във фейсбук. На този етап. В карйна сметка само преди дни Костадинов се опита да изгони представители на медии от пресконефренцията си в държавната БТА. Пак вчера призова  иза уволнението на професор Александър Кьосев от СУ „Климент Охридски“, защото не му харесала негова теза за македонския език.

Това са все действия, които са насочени срещу основните темели на демократичното общество – плурализъм, независимост на медиите и университетите, неприкосновеност на живота и здравето на другите около нас, възможност за упражняване на критика, дебатиране на важни за обществото теми, уважение към знанията и експертността на хората, които са по-високо в интелектуалната йерархия у нас и т.н. Всичко това отличава Костадинов от предшествениците му. Със скандалите и действията си те не излизаха от политическото и целта им бе да налеят гласове в една или друга посока. Това, разбира се, подрива основния инструмент на демокрацията, какъвто са изборите. Но Костадинов действа вече на едро и поставя под въпрос всичко, което съставлява едно демократично общество.

Затова и изявите му трябва да се следят внимателно, а медиите наистина да преценяват дали отразяването им е от обществен интерес или по-скоро е в негова вреда.

Проблемът е и че Костадинов има достатъчно последователи, които изобщо не са безопасни. Това на свой гръб вече усещат колеги, които са буквално тероризирани заради свои позиции по темата „Възраждане“. Напоследък тормозът напуска сферата на виртуалното и става все по-осезаема заплахата и в реалния живот. Затова и призивът на Костадинов за още такива „шеги“ с насилие над журналистки, при това жени, е изключително опасен и трябва да се вземе сериозно под внимание.

Тази седмица самата Елена Гунчева, която бе депутатка от „Възраждане“, но напусна партията, след като обвини лидера й, че подменя целите и работи в своя изгода, заяви, че армия от интернет тролове обслужва “Възраждане”. Пред „Нова телевизия“  тя разказа, че задачите се дават на две групи - срещу кого да се пише и как да бъде възхваляван лидерът.

„Почти всеки член на "Възраждане" има по няколко профила, включително маркетинг специалистите. Троловете се включват, когато се спомене партията. Има една асистентка по PR, която е от Варна и организира тролски атаки. Например при интервю на Костадинов има затворени групи, в които се спускат задачи, като писане на положителни коментари.

Една от тези групи е "Бот", другата е "Възрожденци". Ако някой нарече Костадинов Копейкин, започват да го защитават, а конкретният потребител е обиждан и критикуван. Дори му се докладва профила. Указанията ги дава ръководството на партията, Николай Дренчев, Цончо Ганев. Мен ме атакуваха хиляди профили, с по 15 приятели, виждала съм ги в споменатите групи“, разкрива Гунчева.

Същият механизъм се задейства всеки път, когато се появи критична статия за Костадинов или „Възраждане“.

И ако на опитите на тази партия да сплашва журналистите и да насъсква определени среди срещу тях или срещу университетски преподаватели и професори няма реакция, със сигурност те няма да са последните. Ако прокуратурата не смята за престъпление призива за насилие срещу конкретни журналистки с имената им, то поне партиите в паралмента би трябвало да реагират на това.  И да имат предвид, че този път „златният пръст“, който са изобретили сами, може да се окаже отровен и да съсипе всяка партия, която реши да се възползва от него.