С указания към новите депутати какво трябва да приемат като закони, внесени от служебното правителство и с "вдигнат юмрук" към "най-превъзбудените войнолюбци", Румен Радев се обърна днес към 48-ото Народно събрание. По традиция президентът държа реч непосредствено след клетвата на новите народни представители, като днес избра да посвети една голяма част от словото си на нуждата от модернизация на армията, препращайки към позицията си относно Украйна в НАТО (тоест, против), както и за даването на реална военна помощ за нападнатат от Русия страна (тоест, пак против).

"Дори най-превъзбудените войнолбци никога няма да хванат оръжие, но с лекота залагат живота на хората! Аз искрено се надявам, че подобни воeннолюбци ще бъдат малцинство!", обяви на финала на словото си президентът. По думите му българските избиратели нямало да простят подобно лекомислие.

Припомняме, че още днес, след клетвата, от "Демократична България" внасят проект на решение на Народното събрание за даване на военна помощ за Украйна. Радев вече веднъж обяви, че ДБ искала да вкара страната във война.

Радев, който обяви нуждата от нови разходи за т.нар. заместващи изтребители (докато се сформира ескадрилата от 16 американски F-16), с което си навлече гнева на партии в парламента - заради излишния, според тях, разход във времена на висока инфлация и социална криза, настоя:

"Да не се противопоставя социалната политика на националната сигурност". Иначе България щяла да загуби въздушния си суверенитет.

Радев обяви, че още днес правителството му щяло да внесе инвестиционния план за армията, одобрен миналия месец на заседание на МС, вкючващ разходи за 6,6 милиарда лева, в т.ч. за 8-те изтребителя, като подчерта, че се надявал проектът на правителството му да бъде приет в съкратени срокове.

Заяви още, че се надввал бързи да се сформира правителство, което да внесе и приеме бюджета за 2023 година. Но ако това не станело (каквито са прогнозите, б.р.), то неговият кабинет щял да внесе проекта - "и ще призова към него да се подходи отговорно, а не предизборно", подчерта.

Като задачи пред 48-ото НС Радев очерта и приемането на мерки срещу рецидивистите на пътя, които шофират след употребата на алкохол и наркотици, законодателството, свързано със средствата от плана за възстановяване, компенсаторните мерки за бизнеса и хората, свързани с кризата. И за пръв път от много време насам спомена нуждата от съдебна реформа, свързана с "фактическата недосегаемост на главния прокурор" (докато Иван Гешев бе на трибуните).

Припомняме, че малко след като Гешев нахлу в президентството, Радев обяви, че ще пише изменения в конституцията, с които да ограничи правомощията му и ще ги внесе в парламент, на който има доверие (към онзи момент НС беше доминирано от коалицията ГЕРБ-Обединени патриоти). Този проект така и още не е видял бял свят.

Очаквайте подробности