Президентът и бивш военен - Румен Радев, заплаши: ако България предостави реална военна помощ на Украйна, няма с какво да замести тези способности. НАТО няма да ни компенсира или ако го направи - това ще е дълъг процес и ние ще си платим за новото въоръжение.

От полигона в Ново село Радев, управляващ държавата с поредно служебно правителство, громи политическата класа, говорейки за "тези хора", за лъжи, некомпетентност, домогвания до властта, като обвини въпросните хора в липсата на модернизация за армията, защото не слушали експертите, а се водели от политическата конюктура. А на финала обяви, че щял да иска да чуе от формациите в парламента какво мислят по въпроса.

Припомняме, че служебният кабинет на Радев обяви търсене на т. нар. заместващи изтребители - разход, срещу който скочиха голяма част от партиите в новия парламент.

"От три десетилетия българските политици реформират българската армия по своите конюнктурни съображения. Резултатът го знаем - драстични съкращения, липса на финансиране, липса на ново въоръжение, ограничена оперативна съвместимост и дефицит на нови способности.

С това искам още веднъж да призова в никакъв случай да не се политизират проблемите на българската армия, да не се ползват за политически цели, да се работи поне в това поле - за решаване на проблемите на въоръжените сили", заяви Радев.

И се скара:

"Не знам колко още КСНС трябва да провеждам, за да убедя политиците, че трябва да има модернизация, че трябва да има модернизация на въоръжението. И тук трябва да им напомня на тези хора, че буксуването на модернизацията е преди всичко в резултат на непрекъснатото през годините отлагане и отхвърляне на множеството програми и проекти за модернизация, което разработва и продължава да разработва висшето военно ръководство.

То е в резултат от системното погазване на военната експертиза от хора, облечени във власт. Затова и домогванията до властта в България трябва да изключват некомпетентността и лъжата, които някои хора непрекъснато разпространяват. Същите участваха в няколко правителства, в няколко народни събрания. Същите спъваха години наред модернизацията, не въведоха никакво ново въоръжение. Сега същите бързат да предоставят въоръжение на Украйна без да са въвели нищо ново и по този начин бързат да ни лишат и от това, което имаме в момента. Ето това е за мен недостойна позиция."

След което, без да спомене опита на Чехия, Словакия, Полша, Словения, дали оръжия на Украйна и получили веднага други в замяна, обяви:

"И трябва да е ясно, че предоставянето на въоръжение на българската армия за Украйна в момента, без да са въведени нови образци като заместване, ще задълбочи дефицита от способности за дълъг период от време и то в условия на влошаваща се среда за сигурност. И то не само на север от нас, а и на Балканите. И мантрата, че предоставяйки въоръжение на Украйна, веднага ще получим подарък - натовско въоръжение, издава опасна наивност или тежка некомпетентност. Това са сложни процеси, които ще отнемат години и за всичко това ще трябва да си платим.

Така че всяка партия и политик с амбиция да управлява, трябва най-сетне да се ангажира и да предостави ново въоръжение и едва тогава да посяга на съществуващите в момента способности."

Очаква се от "Демократична България" да внесат искане за даване на помощ за Украйна в първия ден на новото НС - в сряда.