„Целенасочените атаки на Русия срещу гражданската инфраструктура, най-вече електрическите мрежи, бележат нова глава в тази жестока война. Международното право е ясно. Това са военни престъпления. Целенасочени атаки срещу гражданска инфраструктура с ясната цел да бъдат отрязани мъже, жени, деца от вода, ток и отопление за идващата зима – това са чисто терористични актове. И трябва да ги наричаме такива.“

Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург. Тя говори на дебат за започващата утре среща на върха на ЕС в Брюксел.

Тя отново увери, че ЕС ще подкрепя Украйна колкото е необходимо.

„Ще защитаваме европейците от войната, която Путин води, от неговата война срещу нашата енергия“, продължи Фон дер Лайен.

И припомни обявения вчера от ЕК енергиен пакет с предложения за справяне с високите цени на енергията.

Всичко това ще има положителен ефект върху цените на газа, убедена е Фон дер Лайен.

Досега Европа е намалила с две трети зависимостта си от руския газ. В началото на март, когато ЕК предложи механизма REPowerEU, очакванията са били това да отнеме години.

Решението за поддържане на конкурентоспособността на ЕС е инвестиране в собствени енергийни източници, по-специално възобновяемите, изтъкна председателят на Комисията. И това трябва да става в цяла Европа, а не само в отделни страни членки.