"Всички велики неща са прости и много от тях могат да бъдат изразени с една дума: свобода, справедливост, чест, дълг, милост, надежда", казва ни Чърчил.

Към по-разширения списък с "велики неща" може да добавим хитовото риалити по MTV "Пич, оправи ми колата!" (Pimp My Ride!), с което много момчета, родени през 90-те години на миналия век, израснахме.

Сюжетът на всичките 73 епизода е идентичен. Появява се в кадър окаян шофьор с още по-окаяно возило. Изброява десетките проблеми на своя (примерно) "Нисан Максима" от 1989 г. и отправя молба:

"MTV, моля те, оправи ми колата!"

Насреща е водещият (рапърът "Екзибит"), който пуска леки шеги и закачки по адрес на таратайката и я кара при най-добрите автомонтьори в Лос Анджелис. Те я тунинговат съобразно вкусовете на клиента и я връщат. Шоуто приключва с окаяния шофьор, който отпрашва с излъсканото си возило, но преди това се обръща към камерата и казва:

"MTV, благодаря, че ми оправи колата!".

"Пичове, моля ви, оправете ми ладата!"

Руски автомонтьори вече осем месеца се мъчат да извадят от мочурищата на Източна и Южна Украйна една окаяна лада. Блъскат напред – не става. Само назад поддава. Но окаяният шофьор не позволява.

Той с тази лада парад в Киев възнамеряваше да прави. Сега и в Херсон не е сигурно дали ще си устрои. С какви очи ще го гледат после у дома?

Затова грабва телефона и набира. Само че не звъни на "Екзибит", а на автосалоните "Техеран" и "Минск". И кърши рамене:

"Пичове, моля ви, оправете ми ладата!"

Склоняват великодушно иранските и беларуските автомонтьори и запретват ръкави. Иранците пращат летящи мотопеди като кордон за ладата. Но машините се чуват отдалече, бавни са и биха могли да доведат до устойчиви успехи само при продължителна и добре организирана поддръжка от страна на руските автомонтьори. Те своята лада не могат да оправят, камо ли летящи мотопеди. Да не говорим, че западните автомонтьори, които са пословични с майсторлъка си, изпращат в спешен порядък системи, които ще обездвижат иранските играчки.

Преди около седмица бе създаден руско-беларуски автосалон. И всички се загрижиха – дали няма нова лада внезапно да нахлуе от север? Оказва се, че повечето беларуски автомонтьори остават фокусирани върху сезона за бране на картофи. Наскоро от Русия пристигнаха 9000 новобранци, които са настанени в гаражи в северната част на Беларус. Там тепърва ги въвеждат в занаята – що е то крик, що е кормило. Междувременно цялата писта по украинско-беларуската граница, която бе използвана при старта на ралито през февруари, е изчерпателно минирана. Така всяко нахлуване ще се превърне в кошмар за мустакатия северен шофьор. И той сякаш много добре осъзнава това.

Така че шофьорът на ладата ще трябва да разчита най-вече на руските автомонтьори, които сам е назначил на служба, да тунинговат окаяното му возило.

И дано скоро спре да търси виновници за некадърното си шофиране, че започва да става досаден. Никой не го е карал да взима погрешен завой.

Но така е при нахалните шофьори – всеки се мисли за цар на пътя.