България няма да изпраща оръжие на Украйна, въпреки нотата на украинския посланик у нас, с която той официално поиска тежко въоръжение в петък. Това стана ясно от изявление на премиера Кирил Петков по темата днес.

"Имаме решение на Народното събрание. Ще спазваме решението на Народното събрание", отсече той.

Така министър-председателят повтори думите на вицепремиерката Корнелия Нинова, която вчера вече отказа на Украйна оръжие. Именно БСП в управляващата коалиция бе основната причина България да остане една от само две страни в ЕС (другата е Унгария), която не помага с оръжие на украинците срещу руската агресия.

Вместо това Народното събрание гласува "военно-техническа помощ", която се изразява в ремонт на бойна техника.

"В момента първите техники за ремонт идват. Това, което сме обещали, това ще направим. Не смятам, на всеки 2 седмици да отваряме тази темата отново", каза още Петков.

Украинският посланик вчера призна, че не знае детайли за това дали се ремонтират танкове у нас, но увери, че "работата върви, договорът се спазва".

"Аз смятам, че това, което направихме за Украйна на ниво подкрепа на бежанците, на ниво средствата, които до този момент сме вкарали, всякакави хуманитарни помощи, ще ремонтираме техники, които на друго място не могат да се ремонтират. Говорим за бойни машини от сериозен калибър", каза Петков.

Той подчерта, че сме подкрепили и всички мерки, когато става дума за санкции към Русия. България е и една от държавите, получила дерогация за употребата на руски петрол - ще можем да го ползваме още 2 години.

"Смятам, че България е направила достатъчно в тази насока и ще продължим да ги подкрепяме", добави Петков.