БСП напуска коалицията, ако Министерският съвет вземе решение да изпрати оръжия за Украйна, но пък може да склони за ремонт в България на украинската тежка техника, пострадала от военните действия на Русия.

Това се разбра днес от думите на лидерката на социалистите, в момента вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова, която ден по-рано бе обявила, че ще дава пресконференция насред зеленчуковата борса в с. Първенец.

Както е известно, при визитата си в Киев вчера премиерът Кирил Петков и украинският президент Володимир Зеленски се договориха България да помогне на Украйна като стане неин логистичен център, но и като приеме българските "Терем" и "Авионамс" да ремонтират пострадалите й бойни машини. Петков не даде еднозначен отговор на въпроса дали България ще изпрати и оръжия и боеприпаси, каквито не само произвежда, ами има и на склад, някои от които дори подлежащи на близка утилизация. Първо парламентът трябвало да приеме решението, с което задължава МС да окаже "военно-техническа" помощ на Украйна, а после щял да възложи на ресорния министър Драгомир Заков да направи преглед и да докладва за възможностите на страната.

Днес, на пореден журналистически въпрос дали БСП ще напусне коалицията, ако МС вземе решение да изпратим оръжия и боеприпаси, Нинова, също за пореден път, отговори категорично да. Трябвало обаче да се види първо какво точно ще е записано в решението, което Народното събрание ще приеме.

Соцлидерката обаче не се противопостави на договореното между премиера и украинския президент. Посочи само, че трябвало първо да се уточни какви точно машини иска да ремонтира у нас Украйна. Иначе и двете държавни предприятия имали възможностите за това. Очаквала да има коалиционен съвет след завръщането на Кирил Петков, който днес е в Румъния, за да запознаел той партньорите си за разговорите със Зеленски и конкретните искания.

Дяволът в детайлите

На 4 май (сряда) ще се проведе първото редовно заседание на парламента след великденската му ваканция. В момента има три внесени проекта на решение, от три парламентарни групи - "Продължаваме промяната" (ПП), ГЕРБ и "Демократична България" (ДБ). Тези на ГЕРБ и ДБ предвиждат Министерският съвет да бъде задължен да изпрати военна помощ, а това на ПП говори за "техническа помощ за защитни цели", както и за хуманитарна и финансова.

След дълго "пращане във фризера" на проектите на ГЕРБ и ДБ, внесени съответно на 30 март и 1 април, на 20 април се появи този на ПП и бе одобрен от външната комисия. Депутатите обаче така и не го гледаха в последния си работен ден преди ваканцията - по формалната причина, че докладът не бил готов. 

От ДБ вече заявиха, че ще се възпозлват от правото си да внесат точка в дневния ред в сряда без гласуване - решението за даване на военна помощ на Украйна. По информация на Клуб Z има консенсус техническата помощ в проекта на ПП да стане "военно-техническа" с редакционна поправка. Очаква се това решение да бъде гласувано на редовното заседание - с подкрепата на ПП, ИТН, ГЕРБ и ДПС.

Така топката отива в полето на МС, за да реши в какво ще се състои въпросната "военно-техническа" помощ. Която, съдейки по заявката на Нинова, както и на неофициалните заявки на някои от коалиционните партньори, може и да се ограничи до ремонта на украинската техника и др. подобни, но не и да изпращаме оръжия и боеприпаси.

Иначе за същия ден, но следобяд, е насрочено и исканото от ГЕРБ извънредно заседание на НС, в което има точка и за разглеждането на проекта за решение на партията на Бойко Борисов, но се очаква решението вече да е взето на редовното заседание.

В с. Първомай Нинова акцентира върху вчерашните си искания - за таван на цените на газа, за преговори с "Газпром" и за нулева ДДС ставка на българските плодове и зеленчуци. Докато даваше изявлението си на жена й прилоша и соцлидерката й оказа първа помощ.