USB-C конекторът ще стане общо зарядно устройство за всички мобилни телефони, таблети и камери в ЕС до есента на 2024 г.

Споразумението бе постигнато днес от преговарящите екипи на Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Според новите правила потребителите вече няма да имат нужда всеки път да сменят зарядното устройство и кабела всеки път, когато си купуват нов апарат. Те ще могат да използват една и съща зареждачка за всички свои малки и средни преносими електронни устройства. Мобилните телефони, таблетите, електронните четци, слушалките, преносимите конзоли за видеоигри и преносимите тонколони, които се презареждат с кабел, ще бъдат оборудвани с USB-С, независимо от производителя. Лаптопите също ще трябва да бъдат адаптирани към изискванията до 40 месеца от влизането им в сила.

Хармонизира се и скоростта на зареждането за устройства, които го поддържат.

След лятната ваканция споразумението трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Прилагането на измененията ще започне след 24 месеца. Новите правила няма да важат за устройства, излезли на пазара преди датата на влизането в сила.

Това решение и отлагането на прилагането е от най-голямо значение за Apple - компанията продължава да ползва своя Lightning конектор в най-популярното си устройство - емблематичния iPhone. Тези 24 месеца на практика дават възможност на компанията на покойния Стийв Джобс да премине към USB-C постепенно и да продължи да продава старите си модели още две години.