Терминът "златен пръст" се появи в българската политика, когато лидерът на "Атака" Волен Сидеров осигури кворум в парламента за избора на правителството на Пламен Орешарски. Тогава БСП и ДПС имаха 120 мандата и Сидеров им даде единия глас за необходимия кворум от 121, за да започне заседанието.

Днес ситуацията в парламента е точно обратната. За да бъде избран шеф на парламента трябва да има "златен НЕпръст" - т.е. една или повече партии да не се регистрират в залата, за да падне кворумът.

След като вчера на два пъти не бе избран председател, от общо 5 номинирани, късно вечерта от "Продължаваме промяната" заявиха, че оттеглят своя кандидат Никола Минчев. Това обаче, само по себе си, не решава въпроса. От "Продължаваме промяната" декларираха, че ще гласуват "против" номинацията на ГЕРБ Росен Желязков.

Кворумът

Има ли изход? Един от възможните варианти са добрите стари игри с кворума. Ако всички партии, които вчера подкрепиха Минчев днес гласуват против Желязков или дори "въздържал се", то избор отново няма да има. Защото гласовете "за" него трябва да са повече от сбора на гласовете "против" и "въздържал се", за да бъде той избран.

Ако обаче в зала се регистрират само част от формациите, кворумът пада. Така, например, ако само ГЕРБ и "Продължаваме промяната" гласуват Желязков ще бъде избран. ГЕРБ има 67 гласа, а "Продължаваме промяната" 53. Все пак в този вариант ще трябва и един "златен пръст" за регистрацията в началото, за да има кворум, защото двете партии имат общо 120 мандата, а за кворум трябват поне 121.

Това обаче предполага сговор между всички формации, в т.ч. "Възраждане", чийто лидер тази сутрин пак затвърди - депутатите му ще гласуват само и единствено за собствения си кандидат Петър Петров. От ПП обаче са категорични - ще гласуват срещу кандидата на ГЕРБ и няма да играят с кворума, ще влязат в зала. ДБ пък няма да подкрепи нито Желязков, нито кандидата на БСП Кристиян Вигенин.

Ако Желязков бъде подкрепен и от ДПС гласовете за него ще станат 103. Движението има 36 депутати. Така против него биха могли да гласуват и 20-те депутати от "Демократична България". При този вариант БСП (26 мандата) също би могла да се включи в гласуването против Желязков. Гласовете на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП общо са 98 - по-малко от ГЕРБ и ДПС, които имат 103. 

Ако обаче "Възраждане" с неговите 27 депутати гласува "против" Желязков, то някоя от останалите 3 партии би трябвало да не участва в гласуването, за да бъде избрана номинацията на ГЕРБ. "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и "Възраждане" имат общо 125 гласа. Дори "Български възход" да подкрепи Желязков гласовете "за" него ще са само 115.

Правилата

Конституционалистът доц. Наталия Киселова коментира пред Нова тв и друга възможност:

“Ако гласуваме така, както когато гласуваме в мажоритарен избор на втори тур - само "за" или "против", то теоретично е възможно да се гласува така”, поясни експертът по конституционно право и обясни, че конституцията е предвидила, че на първо заседание се избира председател, но не е определен редът или процедурата, по която това се случва. "Това може да бъде явно или тайно, с електронната система, хартиени бюлетини или жребий дори", посочи доц. Киселова.

Това предполага народните избраници да се съгласят да променят процедурните правила по избора. Възможен е и изцяло таен вот.

Оттеглете се

Народното събрание ще поднови работата си от 10:00 часа днес, след двете неуспешни процедури за избор на председател вчера, което наложи "спиране на часовника". Така на практика и днес НС е в хипотезата на първо заседание.

По-рано вчера от ДБ предложиха ротация между двамата кандидати, събрали най-много гласове при гласуванията – Росен Желязков и Никола Минчев. В изявление след заседание на Изпълнителната комисия лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че неговите депутати ще подкрепят предложението на дясната коалиция. От ПП обаче се обявиха "против" подобен подход - анонсирайки оттеглянето на Минчев. 

Последното даде повод на депутата на Борисов Делян Добрев да коментира тази сутрин по Нова, че по този начин хората на Кирил Петков и Асен Василев дори задълбочават кризата, и то умишлено. Саботирали разбирателството за ротацията. Добрев призова всички да оттеглят кандидатите си.

Малко преди това съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов призова за същото ГЕРБ, като лансира идеята всички да се обединят около номинация от формация извън първите две. И дори намекна, че може и коалицията да издигне такава.

Добрев обаче опонира, че не може партия с 30-ина депутати да претендира за председателския пост. 

Иначе кандидатите за председател, с оттеглянето на Минчев, остават четирима - Росен Желязков, Кристиан Вигенин, Петър Петров и Йордан Цонев от ДПС.

Тази сутрин обаче Цонев коментира, че от Движението не държат да имат председател, което е факт. Оттам вчера поддържаха тезата, че председателят трябва да е излъчен от най-голямата парламентарна група и въпросът не подлежи на оспорване.

А лидерът на "Български възход" Стефан Янев, чиито депутати вчера неизменно се въздържаха, и днес показа липса на позиция.