Един туит сред безброй други, които изразяват солидарността си с протестите в Иран, се разпространява из страната вече месец след смъртта на младата кюрдка Джина Махса Амини, която беше убита заради отказа си да носи хиджаб.

Туитът обаче беше написан от Бритни Спиърс, пише "Дойче веле".

"Аз и съпругът ми подкрепяме иранския народ в борбата му за свобода", написа една от най-бляскавите преди около две десетилетия световни попзвезди, която от юни е омъжена за модела, актьор и фитнес инструктор Сам Ашгари.

Ашгари е роден в Техеран и отива в САЩ като тийнейджър. В своя профил в Инстаграм той редовно публикува постове за ситуацията в момента в Иран. В едно от видеата критикува "терористичния режим" в Техеран.

Сега иранската информационна агенция IRNA се опитва да дискредитира Бритни Спиърс и да омаловажи туита ѝ. Оттам припомнят как тя беше под попечителството на баща си дълги години, както и за проблемите ѝ с психическото ѝ здраве. С тази персонална атака изглежда смятат, че ще внушат, че Спиърс не е в състояние да прави правилни оценки за сегашната ситуация.

Това може да се разглежда и като опит на държавната медия в Иран да премести фокуса на вниманието от окърваваните протести в страната. Иранската агенция е прилага този подход и по-рано като реакция на публикация на Шакира, която написа и в Туитър, и в Инстаграм, че сърцето ѝ е със "семейството на Махса Амини и с жените, и ученичките в Иран, както и с всички, които се борят за свободата на изразяването". IRNA тогава пусна меме, което трябваше да внуши как Шакира е пренебрегнала полицейското насилие срещу жени в САЩ и Саудитска Арабия.

В своя канал в Туитър държавната информационна агенция, която е под шапката на Министерството на културата и ислямската ориентация, открито напада световни звезди, които използват популярността си, за да реагират на ситуацията в Иран. Според агенцията те употребяват влиянието си, за да произвеждат "фалшиви новини".

Бритни Спиърс и Шакира не са единствените, които изразиха позиция в подкрепа на протестите в Иран.

Моделът Бела Хадид, музикантът Джъстин Бийбър, актрисите Оливия Колман и Анджелина Джоли са сред реагиралите. Множеството знаменитости отрязоха кичури от косите си в знак на солидарност.