Кандидат-депутат от "Възраждане" се призна за виновен и сключи споразумение с прокуратурата за шофиране след употреба на кокаин.

Това събощават от Софийската градска прокуратура.

Според местни медии и съобщения от септември - става въпрос за Чавдар Бахчевански, 20-и в листата на Пловдив-град, в последствие заличен преди вота.

"Софийски градски съд (СГС) одобри споразумение, с което обвиняемият Ч. Б. се признава за виновен в извършването на престъпление по чл. чл. 343б, ал. 3 от НК и му се налага наказание „лишаване от свобода" за срок от 1 година, „глоба" в размер на 500 лв. и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство" за срок от 1 година.

... Наказанието „лишаване от свобода" се отлага с изпитателен срок от 3 години", гласи съобщението на СГП.

Присъдата е условна, т.е. - Бахчевански няма да влиза в затвора.

Тъй като деянието стана на 10 септември, се наложи да се иска имунитетът на кандидата за народно доверие от ЦИК. Делото се гледа в София, именно заради имунитета му на кандидат-депутат, който първо бе свален.

Тогава от "Възраждане реагираха бурно с декларация "по повод на разпространена фалшива новина в медиите за кандидат за народен представител от листите на „Възраждане“.

От проруската партия показваха някакви отрицателни тестове на Бахчевански и озаглавиха случващото се "поредната клеветническа кампания срещу „Възраждане“.

Признаването на Бахчевански за виновен и споразумението за осъдителна присъда с прокуратурата, меко казано, контрастират с позицията на партията.

Неотдавна прокуратурата поиска и имунитета на водач на листа от "Атака", който хем е бил на амфетамин, хем карал кола с чужди номера - според държавното обвинение.

Ето и пълния текст на съобщението на прокуратурата:

Кандидат за народен представител се призна за виновен и му беше наложено наказание за управление на автомобил след употреба на кокаин

Софийски градски съд (СГС) одобри споразумение, с което обвиняемият Ч. Б. се признава за виновен в извършването на престъпление по чл. чл. 343б, ал. 3 от НК и му се налага наказание „лишаване от свобода" за срок от 1 година, „глоба" в размер на 500 лв. и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство" за срок от 1 година.

 На основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на наказанието „лишаване от свобода" се отлага с изпитателен срок от 3 години.

Съдът прие, че в хода на разследването са събрани доказателства, които подкрепят самопризнанието на обвиняемия, че на 10.09.2022 г., около 19:45 часа, в гр. Пловдив е управлявал лек автомобил след употреба на високорисково наркотично вещество кокаин. Решаващият съдебен състав счете, че постигнатото споразумение е в съответствие със закона и морала, поради което с определение го одобри. 

Разследването е започнало като бързо производство в 06 РУ при ОД на МВР гр. Пловдив под ръководство и надзор на Районна прокуратура – Пловдив. В хода на разследването е било установено, че Ч. Б. е регистриран като кандидат за народен представител в изборите за народни представители, насрочени на 02.10.2022 г. Поради това делото е изпратено на Софийска градска прокуратура (СГП), където е прието по компетентност. Съгласно чл. чл. 35, ал.4 от НПК на Софийски градски съд като първа инстанция са подсъдни делата за престъпления, извършени от лица с имунитет и съответно компетентна да проведе разследванията по тези дела е Софийска градска прокуратура. Разследването е възложено на следовател в отдел „Следствен" на СГП предвид разпоредбата на чл. 194, ал.1, т. 2 от НПК, според която за престъпления, извършени от лица с имунитет, разследването се провежда от следовател.

Б. Ч. е привлечен като обвиняем след като имунитетът му е бил снет по предвидения в закона ред.

Определението на съда е окончателно.