"Ние сме решени и сме готови на правителство на малцинството. Това е по-добре от едно правителство, на което му се извиват ръцете."

Това обяви днес премиерът Кирил Петков, по-малко от час след като Слави Трифонов обяви, че "Има такъв народ" излиза от коалицията.

"Искам да обясня ясно събитията, които се случват в днешния ден. В последната седмица министър Караджов на ИТН поиска безпрецедентно увеличение на бюджета на МРРБ с 3,6 млрд. лв. Това е отгоре на вече съществуващата сума на 2,2 млрд, което е безпрецедентен бюджет от самото начало. В тази актуализация той поиска допълнително 3,6 млрд. да бъдат платени на същите тези фирми, които последните години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби", започна той.

И обясни, че хората на Трифонов са обявили, че няма да подкрепят актуализацията на бюджета, ако не получат тези пари. 

"Днес в МС ние заявихме ясно, че това няма как да се случи. Обещахме на нашите гласоподаватели, че ще има нулева толерантност към корупцията и заставаме зад това."

По-късно в ефира на бТВ премиерът добави, че според него част от "Има такъв народ" са влезли в политиката само с една цел:

"Моята теза е, че тези хора бяха в политиката - и то не всички от тях - за да се опитат да вземат едни обществени поръчки през АПИ. Когато това не се случи, решиха, че няма смисъл да са в това управление и излязоха, без да им пука."

Друга причина, според Петков, е било нежеланието на доскорошните им партньори от ИТН да реформират КПКОНПИ.

"Тя вече 6 месеца седи и се управлява от заместника на Цацаров. Предложихме да сложим човек с безпрецедентна репутация в борба с корупцията, и това е министър Рашков. И вместо да се бавим и да се чудим, да почнем истинските разследвания. Какво получихме като отговор? Просто не сме съгласни. Без доводи, без нищо."

Рашков бил най-добрият вариант, подчерта многократно Петков, и подчерта, че от ИТН са отлагали темата за КПКОНПИ многократно.

"Внасяме закона за КПКОНПИ още за утрешния ден", отсече той.

И добави, че днес е "денят на водораздела".

"Може да сте на страната на корупцията, на мафията, на страната на хората, които могат да си ги сложат в джоба. Всички пари трябва да се отчитат, те не са на държавата, а на всички нас", отбеляза премиерът. "Морал не е да се крием пред някакви общи заглавия за нереални претенции. Моралът е когато кажеш "не" да отиват парите при същите тези мафиоти."

Вицепремиерът Асен Василев призна, че коалицията е била трудна, но в началото при формирането й е имало общо разбиране:

"Това беше, че ще се сложи край на кражбите и че парите на българите ще бъдат разходвани прозрачно, целесъобразно и законосъобразно. Някои от вас в различни интервюта са ме питали къде е червената линия на "Продължаваме промяната" и ние много ясно сме заявявали, че нашата червена линия е да не допускаме кражби. Днес сме тук точно заради тачи червена линия."

Можем да имаме различия точно как да се постигне това, как да се помогне на българските граждани и бизнеса, как да се разходва бюджета, но не и по недопускането на кражби, добави Василев.

"Това се правеше в едно друго управление, не в нашето управление."

Петков добави, че смята, че част от депутатите на ИТН биха подкрепили правителството. Защото министърът на МРРБ Гроздан Караджов не бил от тях, а "спуснат отнякъде".

"Дали ще се случат, зависи от парламента", обобщи той. "На тази коалиция й трябва още 12 депутата. Нашите коалиционни партньори, ДБ и БСП обявиха пълната подкрепа за тези реформи."

 

Що се отнася до друго от обвиненията на Трифонов - че никой не е разбрал за какво са изхарчени 9 млрд. лв. през декември, то Василев отговори, че това не отговаря на истината и това е вярно. Досега е обяснявано много пъти за какво се изхарчиха парите -

"над 1,5 млрд. лв. отидоха за компенсации за тока за бизнеса, други - за увеличението на пенсиите. 4,1 млрд. лв. - за издръжка на правителството, около 400 млн. лв. по сметки за предишната актуализация, както и за други компенсации - авиопревозвачи, туроператори. "

Всъщност идеята, че тези пари са отишли незнайно къде се използва постоянно от Николай Василев - проваленият проекто министър-председател на ИТН от времето, в което те спечелиха изборите.