В последната година по обяснима причина Европа е фиксирана в един вечен диктатор - руския президент Владимир Путин. Но не по-малко опасен е и лидерът на друга суперсила - генералният секретар на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин.

Очаква се на последния, 20-ти конгрес на ККП Си Дзинпин да си осигури трети мандат на най-високата позиция в партията, с което ще наруши принципа на своите предшественици. Повече разказва в Z-Каст Христо Римпопов, международен репортер на Клуб Z.

"Няма съмнение за никого, че Си Дзинпин е авторитарен лидер в най-чистата възможна форма и ще продължи този процес по концентрация на властта в самия него. Според самата партия той дори вече е над Мао Дзедун", коментира той.

Китай обаче се сблъсква с нови проблеми - заради политиката за нулев COVID, спадащия ръст на икономиката и все по-агресивната външна политика.

Ще се превърне ли Си Дзинпин в нов Мао или нов Дън Сяопин? Възможно ли е Поднебесната империя да нападне Тайван така, както Русия навлезе в Украйна? Може ли култът към личността на Си да доведе до имплозия на ККП?

Отговорът на тези въпроси и още - гледайте и чуйте в 101-ия епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.