Специализираната прокуратура е удължила с още месец срока на проверката, започната по темата с гражданството на Кирил Петков. Това става ясно от отговор на институцията пред БНР днес.

Не особено изненадващо, след като КС се произнесе, че указът, с който президентът Румен Радев е назначил Петков за служебен министър, е нищожен заради това, че не отговаря на изискването да е само български гражданин (към дадения момент), държавното обвинение се зае също със случая.

От там съобщиха, че това става "въз основа на подаден сигнал по електронна поща, съдържащ  твърдения за извършено престъпление от г-н Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката, описани подробно и в статия на вестник „Труд“.

Съобщението на прокуратурата, че започва проверка беше от 13 октомври. В него пише, че на 24 август е образувана проверката. Въпреки това днес по медии пише датата за започването 15 септември (тогава наблюдаващият прокурор е преценил "лична проверка", б.р.). Според сроковете в НПК тя трябваше да е готова до 15 ноември, но сега става ясно, че е удължена до 15 декември. Всъщност на тези срокове обичайно се гледа като на "пожелателни" - разследвания продължават с години и години.

Говорителят на специализираното обвинение - което е компетентно да разследва министри, днес заявява, че при тях вече са дошли документи от КС. Сред тях са декларацията на Петков от 10 май, че е български гражданин, както и уведомление от посолството на Канада, че вече не е техен гражданин - с дата 15 август.

Според публикация на "Сега" обаче още не е пристигнала декларацията, която сълидерът на "Продължаваме промяната" е подал пред КПКОНПИ.

На закъсня и мълниеносна реакция от т. нар. Антникорупционна комисия - че още днес веднага пращат каквото има при тях. От КПКОНПИ посочват обаче, че това са само декларации за имуществено състояние и конфликт на интереси. 

И не пропускат да подчертаят:

 "Комисията не приема и не съхранява декларации за несъвместимост. Те се подават пред органа по избора или назначението – в случая, пред президента на Република България" (цялото съобщение на комисията на Цацаров вижте най-долу, б.р.).

Преди няколко години Бойко Атанасов - следовател от Следствен отдел към Софийска градска прокуратура, твърдеше, че в държавното обвинение име "шпицкоманда", която образува проверки срещу "неизвестен извършител", свързани с видни политици, бизнесмени, магистрати и пр., и ги държи "на трупчета", докато не стане небходимо.

Това бе отречено както от главния прокурор тогава Сотир Цацаров, така и от подчинените му, а също от ВСС и всички останали.

А ето и пълния текст на съобщението на КПКОНПИ от днес:

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

По повод изявление на говорителя на Специализираната прокуратура, разпространено в медиите, Пресцентърът на КПКОНПИ предоставя следната информация:

На 23 ноември 2021 г. в Комисията е постъпило писмо от прокурор от Специализираната прокуратура, с което се изискват копия от подадените декларации за имущество и интереси от Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката.

Днес, 29 ноември 2021 г., исканите заверени копия са изпратени в Специализираната прокуратура.

Според закона, пред КПКОНПИ се подават само декларации за имущество и интереси. Комисията не приема и не съхранява декларации за несъвместимост. Те се подават пред органа по избора или назначението – в случая, пред президента на Република България.