Засяга ли България атентатът срещу френското издание „Шарли ебдо“, в който радикални ислямисти убиха 12 души и раниха 11?

Разбира се, че да. И то не само в ценностен план – защото е варварско посегателство срещу нашата цивилизация. Нападението ще има преки практически последствия за страната ни.

Първо, никой не е застрахован срещу тероризъм. Да си спомним за Сарафово.

Второ, кървавият атентат ще засили подкрепата за крайната европейска десница, част от която вече са и българските националисти. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов неотдавна участва в Конгрес на френския Национален фронт, партията която днес призовава да се върне смъртното наказание.

Не бива да изключваме подобна риторика и у нас, придружена с прояви на ислямофобия и нови антибежански и антиимигрантски настроения.

Рискът за България е, че част от техните носители са в управляващата коалиция и това може да повлияе на политическата стабилност.

Темата е удобна за изместване на вниманието от други по-непосредствени проблеми на страната свързани с неизвършените реформи в различни сфери.

Обикновено противоположните радикализми взаимно се подхранват и вредят на демокрацията.

На ниво държави-членки и Европейски съюз може да се очаква затягане на мерките срещу тероризма. Те ще са тема на предстоящи съвети на вътрешни и външни министри и на сесия на Европейския парламент.

Заплахата вече има ново измерение с т.нар. Ислямска държава в Ирак и Сирия и с т.нар. чуждестранни бойци – радикализирани мюсюлмани от целия свят, включително от Европа, които отиват да се бият там. Част от тях се връщат и стават заплаха за обществата, от които произхождат.

Още от миналата година Европейският съюз увещава т.нар. транзитни страни, през които чуждите бойци отиват в Сирия и Ирак, да възпрепятстват този трафик. Сред тези страни са Турция и България.

Можем да очакваме работата на българските служби, правоохранителни и правораздавателни органи да бъде гледана под по –дебела лупа. Това може да е катализатор за реформи. Но може да бъде и ново препятствие пред допускането на страната ни в европейската зона без граничен контрол, известна като Шенген.