Премахването на нощната тарифа за електричество на домакинствата е опит да се обложат потребителите и по същество представлява "квазиданък". Това заяви днес пред БНТ бившият редовен министър на енергетиката Александър Николов. В последните месеци той се превърна в един от гласовитите и аргументирани критици на служебните министри, особено на Росен Христов - в енергетиката. 

Думите на Николов са в отговор на намерението на кабинета "Донев" да премахне тарифата. Днес Николов показа данни, според които битовите потребители консумират едва 15% от общото производство на електроенергия у нас. Той заяви и че твърдението, че битовите потребители ще излязат на свободния пазар още през 2023 година е "спекулация". По думите му, това е процес, който ще започне през 2023 година, но ще продължи поне няколко години.

Очаквано - бившият министър коментира и последната актуална тема в сектора, а именно за решението на Министерски съвет да направи промени в правилата за избор на нов доставчик на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Цялата история може да проследите тук: 

Според Николов действията на служебния кабинет поставят под въпрос функционирането на централата, защото "в света в момента има 2 компании, които могат да го доставят - едната е руска, другата е американска."

"До 2024 г. централата ще функционира изцяло с руско ядрено гориво. Въпросът е - дотогава дали централата ще е изцяло зависима от руското гориво", заяви той. 

Той акцентира, че през последните 3 години усилията са били насочени към това АЕЦ "Козлодуй" до 2024 г. да е 50% диверсифицирана от руско ядреното гориво. А сега служебният кабинет си позволява да поставя под риск подобно нещо, заяви бившият енергиен министър.

Компенсациите да продължат

Междувременно служебният министър на икономиката Никола Стоянов обяви пред бТВ, че ще предложи на Народното събрание помощта за бизнеса заради сметките за ток да продължи и през цялата 2023 година. Припомняме, че идеята е стара, но досега се смяташе, че компенсациите трябва да продължат едва до средата на следващата година. В момента бизнесът на практика плаща за електричество сметки до 250 лв. за мегаватчас, всичко нагоре се субсидира от държавата. 

Интересното е, че Стоянов все пак смята, че отстъпката от 25 стотинки на литър гориво за частните потребители трябва да отпадне. Причината - цените на горивата вече били паднали достатъчно.