Фондовата борса в Хонконг се намира под силен натиск от продажби, като индексът Hang Seng се понижава в края на търговията в понеделник с над 6% до най-ниско ниво от пролетта на 2009 г. Това стана след новината, че китайският президент Си Цзинпин беше преизбран през уикенда за исторически трети петгодишен мандат начело на управляващата комунистическа партия на Китай, което означава, че през март догодина той ще остане и начело на държавата, пише БНР.

Китайският фондов индекс Shanghai Composite също се оказа под натиск, бележейки спад с 2% към близо двумесечно дъно с оглед на серията смесени данни за втората по сила световна икономика.

Инвеститорите изглеждат загрижени след разместванията в китайското ръководство, след като лоялни хора на Си Цзинпин ще заемат ключови икономически постове, което може да ускори политическите програми, но без никакви признаци за склонност към облекчаване на COVID ограниченията в сраната, каквито очаквания имаше през последни дни.

Си Цзинпин не даде никакви признаци за планове за промяна на строгата китайска стратегия на "нулев COVID “, която води до ограничения за бизнеса и търговията. Той също така посочи, че няма промени в политиките на обтегнати отношенията с Вашингтон и с азиатските съседи на Китай.

Противно на надеждите, че Си Цзинпин ще поиска да постигне известен баланс на фракционните сили в комунистическата партия, реформаторски настроеният премиер Ли Къцян и вицепремиерът Ван Ян загубиха местата си в постоянната комисия на Политбюрото от седем души. Вместо това Си го запълни със свои собствени протежета, включително шефа на партията в Пекин Цай Ци и шефа на партията в Шанхай Ли Цян. Последният нареди седмици на локдауни заради COVID -19 по-рано тази година в китайския финансов център въпреки опустошителното въздействие на тези противоепидемични мерки върху икономиката. Сега се смята, че той ще стане следващият премиер на Китай.

Разпродажбата на акции на китайската и на хонконгската борси отразява страховете на инвеститорите, че едно по-мощно партийно ръководство все повече ще дава приоритет на държавата за сметка на частния сектор. Смекчаването на това послание ще бъде труден ранен тест за новия икономически екип на Си Цзинпин, смятат анализатори.