С Олаф Шолц вече са изградени не само партньорски, но и приятелски отношения, а търговският оборот с Германия надхвърля 10 млрд. евро – това е най-големият наш партньор в ЕС.

Това каза Кирил Петков на пресконференция заедно с германския канцлер Олаф Шолц при първото му официално посещение у нас.

На брифинг в МС Петков каза, че са обсъдили енергийната независимост на целия ЕС, войната в Украйна, общата позиция на ЕС.

Но, както се и очакваше, темата РСМ беше основна - особено след като Шолц идва у нас след совалка в Солун, Прищина и Скопие... 

"България и Германия винаги сме гледали в посоката на Западните Балкани като посока за техния път към ЕС. И темата за Северна Македония също беше обсъдена. В която ние се обединихме, че двете правителства продължават да работят в тази посока, като българското правителство ясно изказа позицията на България за условията, които трябва да се случат, за да може да напреднем в тази посока" каза витиевато Петков.

На свой ред Шолц изказа повече дипломатични "клишета", отколкото конкретни данни за проведените разговори. Той говори за голямата българска общност в Германия, а също за "големия брой предизвикателства, които искаме да посрещнем заедно“.

"Войната в Украйна ни изправя пред нови предизвикателства, войната показва какви ценности трябва да защитаваме и че трябва да продължим да работим ЕС да стане силен и устойчив.

Високо ценя приноса на България, включително и това, че приема около 100 000 бежанци от Украйна", каза канцлерът.

Според него нашите държави са в сходно положение по повод енергийната зависимост от Русия.

По повод РСМ каза буквално следното:

"Знам, че разширяването на ЕС е важен въпрос и за България, по който обаче България има редица въпроси и въпросът е дискусионен. Германия разбира, че не е лесно да се преодолеят историческите разногласия между съседни държави. А нашият исторически опит показва, че е обогатяващо за всички страни, когато те се преодолеят.

Настоятелно подкрепям постигането на съгласие за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания."

"Смятам, че има шанс за постигане на напредък", каза още канцлерът, който обеща да продължи диалога и се надява да постигнем напредък до края на френското председателство.

"Защото аз съм убеден че европейците заедно носим отговорност", каза канцлерът.

Той напомни, че се навършват 20 години от решенията в Солун, които обещаха европейска перспектива на държавите от Западните Балкани.

Както и каза, че тези 10 години - които са очаквали да отнеме процесът, отдавна са отминали.

"От нашата собствена история знаем, че Европа и възможността да принадлежим към Европа мобилизира много полезни сили в нашето общество."

Канцлерът отново напомни за опита на Германия в преодоляване на разногласията със съседите и допълни още дипломатично, че "мисли, че България и РСМ са узрели вече да тръгнат по този път" и че има голямо разбиране.

"Проблемът е как ще стигнем до този резултат", посочи Олаф Шолц.