Портът USB-C става задължителен за мобилните телефони, таблетите и слушалките и за редица други устройва в ЕС от 2024 г.

Това става факт, след като днес Съветът на ЕС одобри окончателно Директивата за общото зарядно устройство.

Отпада необходимостта при всяка покупка на нов мобилен телефон или подобно устройство да се взема различен чарджър. Всички те ще могат да се зареждат с едно и също зарядно.

Така потребителите ще имат повече удобства чрез хармонизиране на интерфейсите за зареждане и технологиите за бързо зареждане. Също така значително ще намалеят отпадъците от електронно оборудване.

Правилата ще важат за мобилните телефони, таблетите и четците, цифровите фотоапарати и конзолите за видеоигри, слушалките, безжичните слушалки и преносимите високоговорители, безжичните мишки и клавиатури и преносимите навигационни системи. 40 месеца след влизането в сила на Директивата от нея ще бъдат обхванати и всички лаптопи.

Новите правила

С новите правила се въвежда задължително използване на порт за зареждане тип USB-C. За да могат потребителите да знаят точно какво купуват, Директивата въвежда пиктограма, указваща дали с новото устройство се предлага зарядно, както и етикет, посочващ характеристиките на зареждане.

Директивата позволява на потребителите да избират дали да закупят ново устройство с или без зареждачка. Това не само ще им спести пари, но и ще намали отпадъците от електронно оборудване, свързани с производството, транспортирането и обезвреждането на стари устройства.

Какво предстои

С днешното одобрение от Съвета законодателният акт се смята за приет. След като бъде подписан от председателите на Европейския парламент и на Съвета, той ще бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и ще влезе в сила 20 дни след това. Новите правила ще започнат да се прилагат 24 месеца след влизането в сила.

Идеята тръгна от Соломон и Гергана Паси

Първи лансираха идеята бившият външен министър Соломон Паси и съпругата му Гергана през 2008 г. Тогава съществуват десетки различни зарядни устройства. В момента преобладават три основни модела – USB-C, Lightning и USB micro-B, но се произвеждат и ползват и половин дузина други.