До края на 2024 г. всички мобилни телефони, таблети и фотоапарати, продавани в ЕС, ще трябва да разполагат с порт за зареждане USB от тип C. От пролетта на 2026 г. лаптопите също ще трябва да са снабдени с такъв порт.

Това предвижда новият закон, гласуван днес от Европейския парламент в Страсбург. Той бе приет на пленарно заседание с 602 гласа „за“, 13 „против“ и 8 „въздържал се“.

Законът е част от общите усилия на ЕС за намаляване на електронните отпадъци и за предоставяне на по-екологични алтернативи на потребителите.

„Така ще спре изхвърлянето на 11 000 тона отпадъци на година“, изтъкна докладцикът по темата – малтийският евродепутат Алекс Салиба от Европейската народна партия (ЕНП).

Съгласно новите правила, потребителите вече няма да се нуждаят от различни зарядни устройства при всяка покупка на електронни продукти. Те ще могат да използват едно единствено зарядно за цяла гама от малки или средни преносими електронни устройства.

Независимо от производителя, всички нови мобилни телефони, таблети, цифрови камери, слушалки, преносими конзоли за видеоигри, преносими високоговорители, електронни четци, клавиатури, мишки, преносими навигационни системи и лаптопи, които се зареждат чрез кабел, работещ с мощност до 100 вата, ще трябва да бъдат оборудвани с порт USB-C.

Всички устройства, които позволяват бързо зареждане, вече ще имат еднаква скорост на зареждане. Това означава, че потребителите ще могат да зареждат апаратите си с една и съща скорост и с което и да било съвместимо зарядно устройство.

Насърчаване на технологичните иновации

Тъй като безжичното зареждане става все по-разпространено, Европейската комисия ще трябва да хармонизира изискванията за оперативна съвместимост до края на 2024 г. Целта е да се избегне неблагоприятното въздействие върху потребителите и околната среда. Така ще отпадне и т.нар. ефект на технологична зависимост, при който потребителят става зависим от един производител.

По-добра информация и по-добър избор за потребителите

Специални етикети ще информират потребителите за характеристиките на зареждане на новите устройства. Това ще им позволи да видят по-лесно дали зареждачките, с които разполагат, са съвместими. Купувачите също така ще могат да направят информиран избор дали да закупят ново зарядно устройство заедно с новия продукт.

Тези нови задължения ще доведат до по-дълготрайна употреба на зарядните устройства и ще помогнат на потребителите да спестят до 250 милиона евро годишно от ненужни покупки на зарядни устройства.

“Чакахме достатъчно дългто време пазарът сам да се регулбира. Сега е време за действие. Щастлив съм, че след премахването на роуминг таксите в ЕС ще гласуваме и единното зарядно“, изтъкна българският евродепутат Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП).

Той опълни, че предстои разглеждане на възможностите за единна зареждачка в много други сфери от бита и домакинството. Това трябва да стане навсякъде, където няма технически ограничения за използването на единно устройство.

Какво предстои

Съветът на ЕС ще трябва да одобри директивата, преди тя да бъде публикувана в Официален вестник. Тя ще влезе в сила 20 дни след публикуването. След това държавите членки ще разполагат с 12 месеца, за да транспонират правилата, и 12 месеца след изтичането на срока за транспониране, за да ги приложат.

Новите правила не се отнасят за продукти, пуснати на пазара преди датата на прилагане.

Всичко тръгна от Соломон и Гергана Паси

Първи лансираха идеята бившият външен министър Соломон Паси и съпругата му Гергана през 2008 г. Тогава съществуват десетки различни зарядни устройства. В момента преобладават три основни модела – USB-C, Lightning и USB micro-B, но се произвеждат и ползват и половин дузина други.