ЕС реши да създаде единно гише на митниците, което ще улесни международната търговия, ще намали времето за освобождаване на стоките и ще намали опасността от измама.

Съветът на ЕС прие днес нови правила, които създават необходимите условия за цифрово сътрудничество между митниците и компетентните власти.

След като единното гише започне да се прилага, ще отпадне необходимостта бизнесът да подава документи до различни органи чрез различни портали. Митниците и другите органи автоматично ще могат да установяват дали въпросните стоки изпълняват изискванията на ЕС и дали необходимите формалности са спазени.

Очаква се новите правила да осигурят повече ритмичност на трансграничната търговия и да спомогнат за намаляването на административната тежест за търговците, особено като пестят време и правят издаването на разрешителни по-просто и по-автоматично. 

Приемането днес на окончателните текстове означава, че регламентът може да бъде подписан в Европейския парламент на пленарната сесия през ноември, след което да бъде публикуван в Официален вестник на ЕС.