Кутията на Пандора, както често бива определян Изборният кодекс, вече е отворена. Въпреки съпротивата на няколко формации в парламента, надделя т.нар. Хартиена коалиция и така във вторник следващата седмица поредните искани изменения в ИК ще бъдат разгледани в правната комисия в парламента, което им отваря път и към пленарна зала.

Темата уж трябваше да е затворена след два неуспешни опита за вкарване на измененията в ИК в седмичната програма на народните представители, но както Клуб Z писа, в петък от ГЕРБ са инициирали събирането на подписи за свикване на извънредно заседание на комисията по конституционни и правни въпроси, която да разгледа проектите на партията на Бойко Борисов, на БСП, а вече и на "Възраждане" за изменение в изборните правила. Според правилника такова заседание може да се свика по желание на на 1/3 от членовете на съответната комисия. В случая подписали са се 12 народни представители (при нужни 8) - от ГЕРБ, БСП, ДПС, както и членът на комисията от партията на Костадин Костадинов.

Ето и с чии подписи Изборният кодекс пак ще бъде отворен, вероятно за пореден път непосредствено преди избори, в опит да се върне масовото използване на хартиената бюлетина, която според най-вече БСП предпоставя злоупотреби с гласовете на избирателите:

ГЕРБ: Анна Александрова, Николина Ангелкова, Екатерина Захариева, Бранимир Балачев, Стефан Мирев, Дани Каназирева;

ДПС: Хамид Хамид, Цветан Енчев, Гюнер Ахмед;

БСП: Филип Попов, Явор Божанков;

"Възраждане": Петър Петров.

В края на миналия месец от БСП опитаха да прокарат изменението в ИК през зала, като го предложиха като точка в дневния ред. Досега нито проектът на левицата, нито този на ГЕРБ, които са идентични, не са минали през правната комисия на първо четене, възпирани от председателя й Милен Матеев ("Продължаваме промяната"). Опитът на социалистите проектът им да бъде разгледан в зала обаче бе осуетен не от кой да е, а от депутата от БСП Крум Зарков. С неговия глас "против" предложението не мина - на косъм.

Тази седмица от ГЕРБ и БСП отново опитаха да внесат измененията си, с които на избирателя се дава право да избира дали иска да гласува с машина или с добрата стара бюлетина. След две гласувания и две прегласувания предложението им пак не мина, като за огромното желание на ГЕРБ, ДПС и левицата да върнат хартията свидетелства и фактът, че партията на Борисов внесе проекта на най-големия си опонент през годините - партията на Корнелия Нинова.

Срещу "Хартиената коалиция" досега гласуваха "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и "Възраждане".

[[nid:129677]]

Въпреки заявката на партията на Костадинов, че е против завръщането на бюлетината, сега оттам също искат отварянето на ИК. Но с друг мотив - актуализиране на състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), за да влязат в нея членове от парламентарно представените в момента партии. Петър Петров е внесъл в четвъртък своя проект за изменение в кодекса в тази посока, като предлага още задължително преброяване на контролните отрязъци от машинния вот, въпрос спорен, по който досега се е произнасяла ЦИК със свои решения, както и някои изменения, свързани с видеонаблюдението в изборния ден.

Така с мотива, че иска собствените й предложения да бъдат разгледани, "Възраждане", която досега крепеше мнозинството против поредното отваряне на *"Кодекса на Пандора", както в. Капитал през 2019 г. обобщава в свой материал периодичните и най-вече предизборни ремонти на ИК за теснопартийни цели, сега е положила подпис под "Хартиената коалиция". Въпреки че и без този на Петров заседание на комисията щеше да има. 

Катарзиси

"Отварянето на Изборния кодекс в такъв парламент непосредствено преди избори е отваряне на Кутията на Пандора, защото между първо и второ четене ще завалят хиляди предложения - от майчиния език, до гласуването по пощата - и един господ знае как ще завърши цялата тази работа", коментира пред Клуб Z Зарков, който единствен, заедно с колегата си в групата Благовест Кирилов, отстоява бившата вече партийна позиция - за изцяло машинен вот и минимизиране на използването на хартиена бюлетина.

В това отношение БСП преживя истински катарзис. След поредицата от тежки изборни загуби от миналата година лидерката Корнелия Нинова изведнъж заговори за 100 000 -150 000 червени избиратели, които не били гласували поради страх от машината, следователно поиска пак хартиена бюлетина. (Според социолога от "Тренд" Димитър Ганев, правил проучване по въпроса, загубата е от 40 000 до 60 000 гласа, б.р.).

Машинният вот в големите секции - тези с над 300 избиратели, бе въведен "за една нощ" в краткия живот на 45-ото Народно събрание - по инициатива на "Има такъв народ" и с подкрепата и на левицата, която години наред докато бе опозиция на кабинетите "Борисов", се бори за устройствата, а подписалите се днес под искането за връщане на хартията Явор Божанков и Филип Попов бяха сред основните правни остриета на левицата в подкрепа на машинния вот.

"Не искаме човешки ръчички да пипат хартийки и да правят манипулации, искаме машини за броене". Това пък са думи на Йордан Цонев (ДПС) от 2019 г., по време на заседание на правна комисия, в което машинният вот за парламентарни и местни избори бе отменен. Тогава от Движението упорито поддържаха тезата, че в секционните избирателни комисии се правят най-тежките манипулации.

Катарзис през годините преживя и ГЕРБ, която малко по-рано в същата тази 2019-а, по предложение на ДПС, прие въвеждане на изцяло машинен вот, като тогава бе решено, че местните избори 2019 ще са последните с хартиени бюлетини.

Тези правила бяха приемани тогава в навечерието на поредни избори. Такива, каквито се задават и сега, ако и третият мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент не бъде реализиран. На практика всичко зависи от това дали "Възраждане" ще устои и няма да гласува за измененията на "Хартиената коалиция".

А машините от последните избори показаха, че гласовете на избирателите са точно отчетени, елиминират се недействителните гласове, както и огромния брой грешки в секционните протоколи, характерни за броенето "на ръка" от преди това.