Изчистването на кадрите на Корнелия Нинова от редиците на Министерство на икономиката и индустрията, което тя доскоро оглавяваше, продължава. Предизвестено, сменени с правителствено решение са тримата назначени от нея членове на Комисията за защита на потребителите (КЗП) - председателят Николай Франкев, Велина Великова и Николай Мравов. Това, разбира се, предизвика поредна реакция от страна на тримата, след като те вече веднъж влязоха в спор с новия министър Никола Стоянов.

Франкев, Великова и Мравов са заменени съответно със Стоил Алипиев, Ангел Джалев и Константин Арабаджиев.

Реакцията на тримата освободени дойде днес.

"Служебното правителство на президента Румен Радев извърши поредното безпрецедентно нарушение на законодателството, като без никакви законови причини прекрати мандата на всички членове на Комисията за защита на потребителите. 

Смяната от служебно правителство на законно избран от редовен кабинет с петгодишен мандат орган е безпрецедентен акт в европейската практика. Това е груба намеса в независимостта на контролните органи. Още повече, че през последната година комисията показа конкретни резултати в дейността си за защита на потребителите като се превърна в една от най-видимите институции в държавата.

За пореден път правителството, начело с Гълъб Донев, взема решение, което надхвърля правомощията на служебен кабинет съгласно конституцията. Ще търсим правата си по съдебен път и ще сезираме европейските институции", се посочва в изявлението.

Франкев, Великова и Мравов бяха назначени на постовете в КЗП през май, като сред сменените бе и Арабаджиев - възстановен сега от служебния кабинет. Решението за това бе взето тогава на неприсъствено заседание на Министерския съвет, както се случва и сега.

В отговор

Причините за смяна на ръководството на КЗП са много, но първо ще започна с административните - образованието на председателя на комисията не отговаря на изискванията за заемане на този пост. Това беше категорично установено от органите, заяви пред журналисти служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, попитан защо служебното правителство е сменило ръководството на Комисията за защита на потребителите, предава БТА.

Стоянов допълни, че същевременно докладът, който е внесен тогава за избор на нови членове на комисията, не е бил съгласуван с Министерството на икономиката от всички служители, с които трябва надолу по веригата, а директно е внесен от министър. Това не отговаря на законовата процедура, като цяло, този акт е бил незаконосъобразен, каза той.

 "На първия сигнал, който препратихме, след моето встъпване в длъжност, те веднага реагираха с пресконференция, която бих нарекъл по-скоро политическа. На нея казаха, че им забраняват да правят проверки, още оттогава това ръководство постави нещата така, че няма да работят с Министерството на икономиката, за тях министър е все още предишният министър", посочи още Стоянов.

Кадруване

Франкев, областен координатор на партията на Корнелия Нинова в Смолян, замени дългогодишния председател на КЗП Димитър Маргаритов, който пък бе назначен от Нинова за неин заместник в министерството. Мотивът за новите назначения тогава бе изтеклите мандати на ръководството. Ето защо сега тримата освободени недоволстват от рокадата - тъй като бяха съвсем в началото на 5-годишния си престой в КЗП.

Макар конституцията да не третира персонално постовете в КЗП, визира се широко разпространеното политическо тълкувание, че единственото, което служебно правителство има право да прави, е да организира избори.

Освобождаването на хората на бившата вицепремиерка и министърка от КЗП има своята "опашка". Още в началото на август Никола Стоянов, принципал на комисията, нареди проверка - заради сигнали, в т.ч. за масови уволнения на служители с дългогодишен стаж в поделенията на КЗП и замяната им с партийни функционери, назначени без конкурс. Както и за изразходвани огромни средства за обезщетения на освободените хора. Новото ръководство на МИИ поиска тогава и справка за правените към онзи момент проверки за продажбата на "райски газ".

Тогава Франкев се хвана за последното, като даде първата си пресконференция от назначаването си до онзи момент, за да обвини Никола Стоянов, че е против борбата с "райския газ". МИИ било търсело отговорност на КЗП как си върши работата, обяви Франкев по адрес на принципала си. В отговор от министерството направиха разкритията за партийните назначения.

По този повод Стоянов и днес коментира, че е получил сигнали, че на мястото на експерти с дългогодишен опит, които са уволнявани, са назначавани масово хора, които категорично не отговарят на условията за заеманата позиция.

"Те даже са го знаели това и са назначавали хора на шест часа, на четири часа, за да заобиколят изискванията. Получих сигнали и за назначавано лице с тежко криминално минало в една от регионалните им структури. Очаквам от новото ръководство в най-кратки срокове доклад точно по тези теми. Масово получихме много сигнали от граждани, от бивши служители, че незаконосъобразно са уволнявани, това е една масова чистка - за заменяне на експерти с политически калинки", заяви служебният министър на икономиката.  

По повод на темата за райския газ, министър Стоянов посочи, че се е оказала само политически пиар, защото два закона казват кой има право да проверява химически елементи - това са здравните органи - РЗИ. Очакваме доклад от КЗП каква част от бюджета си са изхарчили за проверки, които не са довели до нищо. Те нямат право да санкционират, обясни министър Никола Стоянов. 

За пореден път

Рокадата в Комисията за защита на потребителите (КЗП) е поредната такава в дружества, комисии, агенции, подопечни на МИИ с идването на служебния кабинет на власт. Докато титуляр бе Нинова, тя смени ръководствата на Държавната консолидационна компания (ДКК), на ВМЗ Сопот, на "Кинтекс", опита смяна и на НИТИ-Казанлък - на практика, на целия оръжеен комплекс, като в масовия случай новите директори бяха партийни функционери (някои от които и в листите за предстоящия вот).

Всички те влязоха във война с новия министър. Писаха се становища, блокираха се опитите му да направи собствени назначения, като най-емблематичният пример е ДКК, която работеше с борд от четирима души, назначени от Нинова, при законово изискване от минимум петима. Бишата вече шефка (и партиен кадър) Смиляна Нитова блокираше опитите на Стоянов да назначи още трима в борда. Нитова правеше и многократни опити за вписване на ново ръководство, посочено от бившата министърка в последния ден на миналия кабинет, и на НИТИ - Казанлък. 

По отношение на ВМЗ пък Стоянов, сам уволнен от Нинова като шеф на директорите, обяви, че дружеството е било притискано от шефа на кабинета на Нинова Калоян Методиев да поема частни поръчки, ощетявайки тези по договорите на сопотския държавен завод.

Що се отнася до "Кинтекс", там влезе и ДАНС. Заради сигнал от бившия директор Александър Михайлов за плащания към офшорка в Дубай за несвършена работа. Михайлов е във война с Нинова, към момента и в съда.

Неотдавна той обяви и че дружествата към МИИ в мандата й са предпочитали все една и съща адвокатска кантора. Това бе потвърдено от новото ръководство на министерството - над 400 000 лева сумарно са отишли за два месеца към кантора, свързана с шефката на кабинета на Нинова в качеството й на вицепремиер - и пак партиен функционер.

Запоследно новото ръководство на ДКК обяви, че издирва изчезнали документи по дело, по което дружеството може да бъде ощетено с 50 милиона лева, ако не ги намери.